Sendikalar 1 Mayıs'a hazır

İşçi ve memur konfederasyonları, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla farklı şehirlerde kitlesel kutlamalar yapacak

Haberler 01.04.2018 - 11:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çi ve memur konfederasyonlar, 1 Mays Emek ve Dayanma Günü kutlamalar kapsamnda, farkl ehirlerde kitlesel etkinlikler düzenleyecek. Türk- Hatayda, Hak- Adanada, Memur-Sen Kocaelinde, DSK ise stanbulda kitlesel olarak kutlamalar gerçekletirecek.

Dünya genelinde içi ve emekçiler tarafndan Birlik, dayanma ve hakszlklarla mücadele günü ilan edilen 1 Mays, Türk-, Hak- ve Memur-Sen, son yllarda olduu gibi bu yl da Anadolu ehirlerinde kutlama karar ald.

Birlik ve beraberlie vurgu yapmak için 2016da çanakkalede, geçen yl çeitli sivil toplum örgütleriyle Ankarada kutlama yapan Türk-, bu ylki programn, Zeytin Dal Harekatna da destek amacyla Hatayda geni bir katlmla düzenleyecek.

1 Mays geçen yl Erzurum stasyon Meydannda mehter takm ve cirit gösterileriyle renkli bir ekilde kutlayan Hak- ise bu yl emekçilerle Adanada buluacak.

- Türkiye Kamu-Sen henüz karar almad

Geçen yl çok sayda yabanc sendika temsilcisinin de katlmyla Kütahyada 1 Mays program düzenleyen Memur-Sen, bu yl kutlamalarn adresi olarak Kocaelini tercih etti. Memur-Sen, stanbul ve Bursa gibi çevre illerden gelenlerle geni katlml bir organizasyona imza atacak.

1 Mays geçen yl Taksim Meydan yerine, KESK ile Bakrköy Halk Pazarnda kutlayan DSK, stanbul bata olmak üzere ülkenin dört bir yannda, yaygn ve kitlesel biçimde kutlama yapma karar ald.

Geçen yl 1 Maysta Eskiehir Odunpazar Meydannda olan Türkiye Kamu-Sen ise bu yl için kitlesel kutlamalar nerede düzenleyeceine dair henüz karar almad.

çilerin, günlük çalma süresi konusunda küresel ölçekte dayanmayla verdii mücadeleden doan 1 Mays, dünyann birçok ülkesinde Emek Bayram, çi Bayram ve 1 Mays Bayram adyla resmi tatil olarak kutlanyor.

Tarihi 1890l yllara uzanan çi Bayram, Osmanl Devleti snrlarnda ilk olarak 1911de Selanikteki tütün, pamuk ve liman içilerince kutlanrken, stanbuldaki ilk kutlama 1912de yapld.

- 2009da resmi tatil ilan edildi

Türkiye Cumhuriyetinin Sovyetler Birlii ile dostluk ilikileri çerçevesinde, Ankarada, 1 Mays 1922de içi bayram kutland. Cumhuriyet tarihindeki ilk resmi kutlama ise 1 Mays 1923te yapld.

Milli Güvenlik Konseyince 12 Eylül döneminde resmi tatil olmaktan çkarlan 1 Mays, 2009da Emek ve Dayanma Günü olarak yeniden resmi tatil ilan edildi.

Ana Sayfaya Git