Sendikalar 1 Mayıs'a hazır

İşçi ve memur konfederasyonları, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları kapsamında farklı şehirlerde kitlesel etkinlikler düzenleyecek.

Haberler 16.04.2019 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk- Kocaelide, Hak- ve Memur-Sen ortaklaa anlurfada, Türkiye Kamu-Sen Samsunda 1 Mays program organize ederken, DSK ve KESKin tercihi de stanbul oldu.

Dünya genelinde içi ve emekçiler tarafndan Birlik, dayanma ve hakszlklarla mücadele günü ilan edilen 1 Mays, çalanlar temsil eden konfederasyonlar tarafndan kutlanacak.

Zeytin Dal Harekatna katlan Mehmetçike destek için geçen yl 1 Mays Hatayda kutlayan Türk-, bu yl bata kdem tazminat olmak üzere çalma hayatnn sorunlarn gündeme tamak için programn, içilerin youn yaad Kocaelide düzenleyecek.

Geçen yl 1 Maysta Adanada olan Hak- ve Kocaelide bulunan Memur-Sen bu yl ortak kutlama yapacak. Daha önceki senelerde de birlikte kutlama programlar düzenleyen iki konfederasyon, bu yl 1 Maysta kitlesel ekilde anlurfada olacak.

1 Mays stanbulda çeitli sivil toplum kuruluu ve meslek örgütleriyle kutlama geleneini sürdüren DSK ve KESK, bu yl da programn ayn ehirde yapmay planlyor. Geçen yl Maltepe miting alannda 1 Mays kutlayan konfederasyonlar, bu yl Taksim Meydannda olmak için talepte bulundu.

Geçen yl 1 Maysta Antkabirde Mustafa Kemal Atatürkün huzuruna çkan Türkiye Kamu-Sen ise bu yl Milli Mücadelenin balangc 19 Mays 1919un 100. yl dolaysyla, programn Samsunda düzenleyecek.

stanbuldaki ilk kutlama 1912de yapld

çilerin, günlük çalma süresi konusunda küresel ölçekte dayanmayla verdii mücadeleden doan 1 Mays, dünyann birçok ülkesinde Emek Bayram, çi Bayram ve 1 Mays Bayram adyla resmi tatil olarak kutlanyor.

Tarihi 1890l yllara uzanan içi bayram, Osmanl Devleti snrlarnda ilk olarak 1911de Selanikteki tütün, pamuk ve liman çalanlar tarafndan kutlanrken, stanbuldaki ilk kutlama 1912de yapld.

Türkiye Cumhuriyetinin Sovyetler Birlii ile dostluk ilikileri çerçevesinde, Ankarada, 1 Mays 1922de içi bayram kutland. Cumhuriyet tarihindeki ilk resmi kutlama ise 1 Mays 1923te yapld.

2009da resmi tatil ilan edildi

Milli Güvenlik Konseyince 12 Eylül döneminde resmi tatil olmaktan çkarlan 1 Mays, 2009da Emek ve Dayanma Günü olarak yeniden resmi tatil ilan edildi.

Ana Sayfaya Git