Senelik izninizi 10'a bölerek kullanabilirsiniz

Havaların ısınmasıyla birlikte tatil planları da yapılmaya başladı. Çalışanların bir yıl boyunca bekledikleri senelik izin haklarını kullanırken mağdur olmamaları için bilmeleri gerekenler var. Son yapılan düzenlemelerle birlikte yıllık izinin ilk bölümü 10 günden kısa olmamak üzere istenildiği kadar bölerek kullanılabiliyor.

Haberler 25.04.2019 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Havalarn snmasyla birlikte tatil planlar hz kazand. zinler konusunda birçok iyerinde anlamazlklar yaanyor. Yllk izin gerek içilerde gerekse memurlarda anayasal bir hak.

Yani iveren kullandrmyorum, içi de ben kullanmak istemiyorum diyemiyor. Yllk ücretli izin ile ilgili son yaplan düzenlemelerle artk toplam izinler ilk bölümü 10 günden az olmamak üzere istenilen güne kadar bölünebiliyor.

Yani çalanlar isterlerse izinlerini 1er gün olarak bile kullanabilecek. Son düzenlemelere göre yllk izinlerle ilgili haklar ise öyle:

KMLER ZN KULLANABLR?

Tüm alanlarn senelik izin hakk vazgeçilmez bir hak. çilerin yllk izin için en az bir yl çalmalar gerekiyor. 1-5 yl aras çalanlar 14 gün, 5-15 yl aras 20 gün, 15 yl ve daha fazlas için 26 gün izne hak kazanlr. 50 ya üstü ve 18 ya alt çalanlarn izinleri 20 günden az olamyor.

1 YILINI DOLDURMAYAN ZN YAPAMAZ MI?

Yasa gerei 1 yln doldurmayan bir çalan izin kullanamyor. Fakat, iveren isterse içilerine 1 yl dolduktan sonra hak edecei izin günlerini avans olarak kullandrabilir. Burada iznin tamam da bir bölümü de kullandrlabilir.

1 YILLIK SÜRENN HESAPLAMASI NASIL YAPILIYOR?

Yllk izin için gerekli 1 yl hesaplanrken iyerinde bulunulan tüm zamanlar dikkate alnr. Yani deneme süresi de bu 1 yla dahil edilir. Doum izni gibi yasal izinler de 1 yllk süre hesabna katlr.

PART-TIME çALIANLARIN ZN SÜRELER NASIL HESAPLANIR?

Part-time çalan içilerin izin için gerekli 1 yllk süreleri de ie baladktan sonra geçen zaman olarak hesaplanr. çalmadklar günler de bu hesabn içindedir.

ZN SÜRESNE RESM VE HAFTA TATL RASTLARSA NE OLUR?

Yllk izin süresine denk gelen örnein pazar tatili ya da bayram tatilleri izin süresine eklenir. 14 gün izni olan bir çalan 2 günlük pazar tatiliyle 16 gün izin yapar.

ZN STENLEN ZAMANDA KULLANLABLR M?

çalann bu hakk olmasna ramen, çalma düzeni bakmndan burada takdir hakk iverendedir.

KULLANILMAYAN ZN HAKKI YANAR MI?

zin hakknn yanmas söz konusu deildir. çeitli sebeplerle kullanlmayan izinler ya sonraki dönemde kullandrlr ya da i akdinin feshedilmesi srasnda son maatan paras ödenir.

YILLIK ZNLER BÖLÜNEBLR M?

YIllk izin son düzenlemeye göre ilk bölümü 10 günden az olmamak üzere istenilen güne kadar bölünebilir.

Ana Sayfaya Git