Seneye bitiyor!

Mardin ve Şırnak'ta bulunan, "dünyanın en uzun krete ve en büyük ön yüzü beton kaplama alanı"na sahip Ilısu Barajı, Türkiye'nin yüzde 5'lik elektrik ihtiyacını karşılayacak

Haberler 28.11.2016 - 09:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardin ve rnak snrlar içerisinde yer alan, dünyann en uzun krete ve en büyük ön yüzü beton kaplama alanna sahip Ilsu Baraj, bölgenin can suyu olacak.

Mardin ve rnak snrlar arasnda Dicle Nehri üzerinde 10 yl önce yapmna balanan Ilsu Baraj ve HESin yapmnda sona gelindi.

Dargeçit ilçesinin 15 kilometre dousunda, rnakn Güçlükonak ilçesinin 13 kilometre kuzeybatsnda, Suriye snrna 45 kilometre mesafede, tarihi Ilsu kaplcalarnn kaynanda yapm süren Ilsu Baraj ve HESin hizmete girmesi, bölge ve ülke ekonomisine katk sunacak.

Gövde hacmi bakmdan Atatürk Barajndan sonra ikinci srada yer alacak ve ylda yaklak 1 milyar lira deerinde 4 milyar 120 milyon kilovatsaat enerji üretecek baraj, bu açdan Atatürk, Karakaya ve Kebandan sonra dördüncü büyük baraj olacak.

Projenin tamamlanmas durumunda 4 bin kiiye i imkan salayacak baraj, 2017 ylnda hizmete alnacak.

Devlet Su leri (DS) 16. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, Ilsu Barajnn yakn zamanda biteceini ve su tutulmaya balanacan kaydetti.

Eker, inaatn son durumu hakknda u bilgileri verdi:

Ilsu Barajnn inaatnda u an itibaryla yüzde 85 seviyelerine gelmi durumundayz. Dolu savak inaatnda ise yüzde 95 seviyelerine geldik. Gövde dolgularn bitirdik. Gövdede szmay engelleyecek ön beton kaplamay tamamyla bitirdik. u an santral ksmnda çalmalarmz devam ediyor. Enerji su alma alannda çalmalarmz devam ediyor. Ksa sürede içerisinde bunu da bitirip inallah önümüzdeki sene içerisinde su tutmay hedefliyoruz.

- Hidroelektrik enerjinin yüzde 5lik ksmn karlayacak

Barajn bitmesi durumunda Türkiyeye yaklak 1 milyar lira katk salayacan kaydeden Eker, unlar söyledi:

Barajmz enerji maksatldr. Atatürk, Keban ve Karakayadan sonra kapasite olarak Türkiyenin dördüncü büyük baraj olacak. Dicle Nehri üzerindeki en büyük barajmz olacak. Toplamda 11 milyar metreküp su depolayacak. Barajn gövde hacmi ise 24 milyon su depoluyor. Türkiyede üretilen hidroelektrik enerjinin yüzde 5 ksmn salam olacak. Projemiz, bütün Türkiyeye temiz enerji verecek. Ylda 4 bin 200 cigavat enerji üretecek. Kurulu gücümüz ise bin 200 megavat.

- Proje bölgeye, kültürel, ekonomik ve sosyal alanda katklar olacak

Ilsu ve Cizre barajlarnn sulama ve enerji alannda bölge insannn refah düzeyinin yükseleceini vurgulayan Eker, Ilsu Baraj, enerji maksatl bir baraj. 45 kilometre ileride Cizre Baraj projesi devam ediyor. Biz, burada su depolanmasn salayacaz. Cizre Barajn, yaplabilir hale getirmi olacak. Ve oraya da sulama ile ilgili önemli katklar olacak. Hem enerji alannda hemde sulama alannda bölgeye katk olacak. Bunun yannda bölgenin kültürel, ekonomik ve sosyal alanda da çok ciddi katklar olacak. diye konutu.

-Yöre halkmz ekonomik olarak güçlenecek

Ilsu Barajnn bitmesiyle yöre halknn ekonomik olarak güçleneceini iaret eden Eker, unlar söyledi:

Barajmzn bitmesiyle, yöre halkmz ekonomik olarak güçlenecek. Bu nedenle de terör hiçbir ekilde barnamayacak. Terör faaliyetlerinde bulunmu olanlar o zaman yenilmi olacak. Önemli olan insanlarn ekonomik olarak güçlenmesidir. Bölge insanmzn refah için Ilsu Baraj, önemli bir proje.

Ana Sayfaya Git