Seralarda ramazan mesaisi

Adana, Şanlıurfa Diyarbakır gibi kentlerden sebze üretiminin yoğun yapıldığı Bilecik'in Söğüt ilçesinin köylerine giden mevsimlik tarım işçileri, ramazanda seralarda ter döküyor

Haberler 11.06.2017 - 01:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Seralarda çalan Kartal Ramazanda oruçluyken çalmak tabii zor ama ekmek davas, çalmazsan olmuyor

Diyarbakr, Adana ve anlurfa gibi kentlerden Bilecikin Söüt ilçesinin köylerine giden mevsimlik tarm içileri, geçimlerini salamak için ramazanda da yüksek scaklktaki seralarda çalmaya devam ediyor.

Genellikle Adana, anlurfa ve Diyarbakrdan, sebze üretiminin youn yapld, Marmarann Küçük Antalyas olarak nitelendirilen Söüte gelen içiler, kurduklar çadrlardan erken saatlerde sera ve tarlalara gidiyor.

Günlük 45 lira yevmiyeyle çalan tarm içilerinin, scakl yüksek seralardaki ramazan mesaileri kolay olmuyor. Oruçlu içiler, bazen iftar saatine kadar çalyor.

Baz kadnlar, naylondan çadrlarda iftara hazrlk yaparken, baz tarm içileri de sera sahiplerinin hazrlad yemekle oruçlarn açyor.

Yakack köyü muhtar Hüseyin Yldrm, bölge insannn geçimini seraclkla saladn söyledi.

Bölgede yaklak 3 bin 500 dönüm serann bulunduunu ifade eden Yldrm, Yaz sezonunda Sakarya Vadisindeki köylerde ortalama bin ile bin 500 arasnda tarm içisi çalyor. Mevsimlik içiler, nisann ortalarnda köyümüze geliyorlar. Tabii ramazan aynda olmamz dolaysyla içiler, sera içinde yaklak 35 derece scakta çalmak zorunda kalyor. Oruç tutan içilerimize elimizden geldii kadar yardmc olmaya çalyoruz. dedi.

- Her iin bir zorluu var

Sera sahibi Seyithan Can da tarm içilerini seraya getirdiklerini ve günlük bir ton salatalk topladklarn belirtti.

Hem kendilerinin hem de içilerin kazandn dile getiren Can, çiler serada scan altnda çalrken zorlanyor ama her iin bir zorluu var. Yapacak bir ey yok, ürünlerimizi kaldrmak zorundayz. diye konutu.

Mevsimlik içilerin sorumlularndan olan ve ayn zamanda seralarda çalan Abdurrahman Kartal ise Adanadan geldiini, scakta çalmann ne demek olduunu iyi bildiini anlatt.

Kartal, 4 yldr Bilecik ve Eskiehirdeki tarm alanlarna geldiklerini kaydederek, Ramazanda oruçluyken çalmak tabii zor ama ekmek davas, çalmazsan olmuyor. Ramazan bizi etkiliyor ama çalmak zorundayz. Biz mevsimlik kalyoruz. dedi.

anlurfadan gelen Nimet Soylu da ramazanda scan ve susuzluun kendisini zorlamasna ramen ekmek paras için çalmak zorunda olduunu bildirdi.

Ana Sayfaya Git