Sevindiren haber geldi!

Karar iki yıl önce alındı, hızlandırıldı. SSK'lı çalışan ile Bağ-Kur'lu çalışan arasındaki 1800 günlük yani yaklaşık 5 yıllık sürenin kalması, bir başka ifadeyle emeklilik için gerekli prim süresinin eşitlenmesi öngörüldü.

Haberler 01.09.2016 - 00:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kasım 2014te gümrük bakanlığı tarafından 4üncü Esnaf ve Sanatkarlar Şrası düzenlenmişti. Şranm açılışmı da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yapmıştı. Şrada esnaf ve sanatkarların sorunları belirlenmiş ve bu sorunlara somut çözümler bulunması amacıyla da ihtisas komisyonları oluşturulmuştu. Mart 2015te toplanan Vergi ve Sosyal Güvenli Komisyonunda özellikle 2.5 milyon Bağ-Kurluyu ilgilendiren önemli prensip kararları alınmıştı.

FARK KALDIRILACAK

çalışmalar devam ediyor. Alman kararlar son şekli verildikten sonra yasa taslağı haline getirilecek. 2008de gerçekleşen sosyal güvenlik reformu ile işçi ve memurun emekliliği için istenen prim ödeme gün sayısı 7200 (20 yıl) olarak belirlenmişti. Fakat Bağ-Kurlular için bu süre 9000 gün (25 yıl) olarak tespit edilmişti. Dolayısıyla Bağ-Kurlular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda bırakılmıştı.

PRİMDE ADALET ŞART

Komisyonda SSKlı çalışan ile Bağ-Kurlu çalışan arasındaki 1800 günlük yani yaklaşık 5 yıllık sürenin kalkması, bir başka ifadeyle emeklilik için gerekli prim süresinin eşitlenmesi öngörüldü. Bu durum dezavantajlı durumun ortadan kalkması ve özellikle 2008den sonra Bağ-Kurlu olanların yasa çıktıktan sonra 5 yıl daha erken olması anlamına geliyor. Bu yıl sonuna kadar yetişmesi beklenen yasanm en geç 2017de çıkacağı ifade ediliyor. iki yıl önce alınan kararların bu yıl hayata geçirilmesi için yoğun çalışma yapılıyor.

TABAN MAAŞTA FARK 250 LİRA

Normal şartlarda SSKlılar için emeklilik tarihi hesaplanırken ilk işe giriş veya sigorta tescil tarihi esas almıyor. Bağ-Kurda ise fiilen prim ödenen güne göre emekli olunuyor. Aynı çalışma şartlarında SSKlı bir işçi 48, Bağ-Kurlu sigortalı ise 55 yaşmda emekli olabiliyor. Mevcut uygulamada Bağ-Kurlular, SSKya geçerek daha erken emekli olabiliyor. Erken emeklilik imkanının yanı sıra yüzde 15-20 daha yüksek emekli aylığı almak mümkün. Taban aylıklar arasında fark 250 liraya kadar çıkabiliyor.

Ana Sayfaya Git