Seyyanen zam istedi

Memur-Sen Konfederasyonunca, kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine 1 Ocak 2021'den geçerli olmak üzere "en düşük devlet memuru aylığının yüzde 10'una denk gelecek şekilde seyyanen zam" yapılması talebinde bulunuldu.

Haberler 16.01.2021 - 01:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Konfederasyondan yaplan yazl açklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnnn ana gündem olduu 2020 ylnn, kamu görevlileri açsndan Hakem Kurulu karar maduriyetleri ile enflasyona dayal kayplar yaadklar bir yl olarak geride kald ifade edildi.

Hakem Kurulunun kamu görevlilerinin maa ve ücretlerine yüzdelik olarak 2020de 4+4, 2021de 3+3 eklinde oransal art yaplmasna karar verdii hatrlatlan açklamada, Memur-Sen olarak bu oranlarn ülkenin ekonomisinin ve kamu görevlilerinin gerçekleriyle, geçmi dönem enflasyon verileriyle uyumlu olmadnn dile getirildii, beraberinde iverenin teklifine hayr dendii, hakemin kararna da tepki gösterildii anmsatld.

Açklamada unlar kaydedildi:

2020 enflasyon rakamlar incelendiinde ortaya çkan tablo özetle udur. verenin/hakemin reva gördüü art, 1. alt aylk dönem için 4üncü aydan, 2. alt aylk dönem için ise 3üncü aydan sonra enflasyona yenilmi ve kamu görevlilerini madur etmitir. Somutlatrdmzda, kamu görevlilerinin maa ve ücretlerine birinci alt ay için yüzde 1,75 ikinci alt ay için yüzde 4,33 enflasyon fark yanstlm, 2020de toplam art ise karara göre yüzde 8,16 iken hayata göre yüzde 14,82 olarak gerçeklemitir. Bir baka ifadeyle hakemin-iverenin karara yazd arttan yüzde 80lik bir sapma meydana gelmitir. Gelin bu tabloyu düzeltelim, enflasyonu yenen maa ve ücret hedefi belirleyelim.

SEYANEN ZAM STYORUZ

Ekonominin makro ve mikro düzey rakamlar, enflasyon ve faiz oranlar, kur tarafnn rakamlar birlikte ele alndnda en az artn maalarda ve ücretlerde olduu belirtilen açklamada, son 10 yllk enflasyon ve enflasyon fark, 2019-2021 faiz kur ve 2020 aylk enflasyon tablosunun, özetle kamu görevlilerinin maalar ve ücretleri eriyor, bu erimeyi durdurmak için gecikmeden seyyanen zam yaplmas gerekiyor. anlamna geldii aktarld.

Konfederasyonun açklamasnda u ifadelere yer verildi:

Yllk enflasyon orannn bir önceki yla göre yüzde 24 artt, gda enflasyonunun yüzde 25 seviyesinde olduu, 2020 ba ve sonu itibaryla faiz tarafnda yüzde 75lik artn gerçekletii, bütçede faiz giderlerinde son 3 yllk dönem itibaryla yüzde 45-70 art olutuu, kur tarafnda yüzde 40a yakn art rakamna ulald gerçekleri artk göz ard edilmemelidir.

Hem gelir dalmda adaleti salamak hem de enflasyon kaynakl kayplar telafi etmek, beraberinde düük maa ve ücret grubunda bulunan kamu görevlilerine asgari ücretler için atlan doru adma benzer bir yaklam uygulamak için kamu görevlilerinin maa ve ücretlerine 1 Ocak 2021den geçerli olmak üzere en düük devlet memuru aylnn yüzde 10una denk gelecek tutarda seyyanen zam istiyoruz. Daha somut ifadeyle kamu görevlilerinin mevcut maalarna/ücretlerine 1 Ocaktan geçerli olacak ekilde 400 lira seyyanen zam istiyoruz. Böylece geçmi yönüyle kayplarn giderilmesini, gelecek yönüyle de enflasyona yenilme riskinin bitirilmesini talep ediyoruz.

Ana Sayfaya Git