SGK karşılıyor ama!…

Çalışanlar ve emekliler son yıllarda özellikle özel hastanelere ve tıp merkezlerine gidiyor. Özelde tedavi masraflarının bir kısmını SGK karşılıyor ama cepten ‘fark ücreti’ de ödemek gerekiyor.

Haberler 30.03.2017 - 08:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk ve sigorta konusu 80 milyonun tamamn ilgilendiriyor. Sigortas olan da olmayan da Hastaneye gidince belli bir harcama yapmak durumunda. Devlet hastanelerini tercih edenler muayene bana 6 lira katlm pay ödüyor. Özelde bu tutar 15 liraya çkyor. Yllk hesapta salk için cepten çkan para epey yüksek. Türkiye statistik Kurumunun (TÜK) son açklad verilere göre kii bana ortalama salk harcamas 1345 lira.

YÜZDE 200Ü KADAR

Son yllarda özel hastanelerin ve tp merkezlerinin says hzla artt ve sra beklemeden hizmet almay kolaylatrd. Bu yüzden genç, yal tüm kesimler özele gidiyor. Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlamal özel hastanelerle üniversite ve özel tp merkezlerine gidenler devlet hastanelerine ödedikleri paradan daha fazlasn ödüyor. Özel hastaneler, SGKnn ödedii ücretin yüzde 200ü kadar fark ücreti alabiliyor.

6 YERNE 106 LRA

Bir örnek vermek gerekirse, yallk hastalyla (geriatri) ilgili bir hekime giden emekli, devlet hastanesinde muayene olduunda maandan sadece 6 lira katlm pay kesiliyor. Ancak özele gidenler, 106 lira para ödemek durumunda. Bunun 60.48 liras özel hastane muayene fark, 30.24 liras SGKnn sizin adnza hastaneye ödedii para, 15 liras maatan kesilen katlm pay. çalan sigortallar katlm payn eczaneye ödüyor.

HASTANAYE GÖRE

Fark ücreti özel hastanelerin ve tp merkezlerinin ücret politikasna göre deiebiliyor. Genelde tp merkezlerinde muayene, özele göre biraz daha uygun. Yallk hastalklarnda uzmana giderek muayene olan ve 106 lira para ödeyen bir emekli, tp merkezinde ayn muayene için 8 lira az yani 97 lira ödüyor. Muayene olmadan önce listedeki tavan ücretler hakknda bilgi sahibi olmanzda fayda var. Hastaneler bu ücretlerin üstünde ücret alamaz.

HER DURUMDA FARK ÜCRET ALINMAZ

Kaza geçirdiniz ya da evdeyken apandistiniz patlad ve hastaneye acile gittiniz, hastane sizden fark ücreti alamaz. Fark ücreti, acilin dndaki haller için geçerli.

Bunun dnda; youn bakm, yank tedavisi, kanser tedavisi, yeni domu çocuklara verilen salk hizmeti, organ-dokuhücre nakli, doum nedeniyle yaplan cerrahi ilemler, diyaliz tedavisi, kalp-damar cerrahisi için hastaneler fark ücreti alamyorlar.

Ana Sayfaya Git