SGK o paraları iade ediyor!

Çalışan herkes için geçerli. Emeklilik hayali kuran milyonlarca kişi var. Emeklilik yaşını doldurmasına rağmen primlerini tamamlayamayan ve tamamlama ihtimali de bulunmayan sigortalılar, ödedikleri parayı SGK'dan toplu olarak geri alabilir. Parayı talep etmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) dilekçe ile başvurmak gerekiyor.

Haberler 18.02.2020 - 11:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emeklilik herkesin hayali. Ancak her koulda emeklilik mümkün olamayabiliyor. çalanlarn emekli olabilmeleri için belli gün saysnda prim ödemeleri gerekiyor. Bunun yannda ya ve yl artn da yerine getirmeleri lazm. Baz sigortallar yeterli çalma imkan bulamadklarndan dolay, gereken prim gününü dolduramyor. Bu sigortallarn emekli olmalar için sistem askerlik ve doum borçlanmas gibi imkanlar da sunuyor. Tannan tüm haklara ramen yine de emeklilik artlarn tamamlayamayan milyonlarca vatanda var. Bu vatandalarn çalma imkanlar da yoksa ödedikleri primler boa gitmiyor. SGK bu primleri toplu olarak sigortalya geri ödüyor. Memurlarda ise bu durum kesenek iadesi eklinde oluyor.

BAKA KMLER ALIR?

Bu artlar tayanlar eer gerekli primleri tamamlamlarsa zaten emekli oluyorlar. Ancak primleri eksik ise ve tamamlama imkan da yoksa paralarn geri alabiliyorlar. Bunu vefat eden sigortallarn kanuni mirasçlar da yerine getirerek paray alabiliyor. Kanuni mirasçlarna ölüm ayl yani dul ve yetim maa balanmam olmas gerekiyor.

2 ARTA DKKAT!

Toplu paray alabilmek için iki art gerekiyor. Bunlar;

1- Sigortal olarak bir iyerinde çalmyor olmak ya da kendi iini (Bakur) yürütüyor olmamak.

2- Emeklilik için gerekli olan üç arttan ikisini yani yl (erkekler için 25, kadnlar için 20) ve ya artn tamamlam olmak.

DLEKçEYLE BAVURUN

Paray talep etmek için Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) dilekçe ile bavurmak gerekiyor. SGK, bu ilemi kendiliinden yapmyor. O yüzden mutlaka dilekçe ile bavuruluyor. Kurum durumu inceleyip artlar tadnzda geri ödeme yapyor. Eski SSKllar (4A) için 2008den önce kendi adna ödenen hem içi hem de iveren primi, 2008den sonra ise sadece içi primleri geri ödeniyor. Bakurlular (4B) için tarih ayrm yapmadan ödedikleri tüm primler geri veriliyor. Bu primler sadece malullük, yallk ve ölüm sigortalar için olanlardan oluuyor.

Ana Sayfaya Git