SGK o paraları iade ediyor!

Yıllarca emeklilik hayali kuranlar yaş ve prim şartını tamamlayarak hayallerine kavuşmak istiyor. Ancak hayat şartları nedeniyle bazen hayal edilen emeklilik gerçekleşmeyebiliyor. Emekli olmak için emeklilik şartlarını yerine getiremeyen vatandaşlar ise prim ödemelerini geri almak istiyor. Bu durumdaki kişiler için SGK büyük kolaylık sağlıyor. Vatandaşlar isterlerse Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurarak prim iadesi isteyebiliyor.

Haberler 20.05.2020 - 01:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çalma hayatna balayan herkes özellikle bir süre çaltktan sonra ne zaman emekli olacan, emekli olduu zaman ne kadar maa alacan merak ediyor. Ancak kimi zaman emeklilik hayali yarm kalabiliyor. Böyle durumlarla karlaan vatandalar ödemi olduklar primi geri alp alamayacaklarn merak ediyor. Sosyal güvenlik sistemine ödenen primler emekli olmaya ve maa balanmasna yetmiyorsa, yallk toptan ödemesi ad altnda iade alnabiliyor. Fakat bunun için baz artlarn salanm olmas gerekiyor.

YA ARTI

SGKdan iki ekilde prim iadesi alnabiliyor. Bunlardan ilki yallk toplu ödemesi. Burada ödeme alabilmek için ya artn yerine getirmi olmak gerekiyor. Ya art kadnlar için 58, erkekler için ise 60. Bu ya kriterini tamamlam olmasna ramen emekli olamam kiiler bavurmalar halinde ödemi olduklar prim iadelerini alabiliyor. Burada SGKnn dikkat ettii nokta kiilerin belli bir süre prim ödemi olmas ve yalarnn ilerlemesi nedeni ile çalma imkann bulunmamas. Özetle kadnlarda 58, erkeklerde ise 60 yann altnda olanlara SGK tarafndan prim ödemesi yaplmyor.

SSKl olarak çalanlar ile memurlarn iten ayrlmas, Ba-Kurlu çalanlarn da iyerini kapatmas gerekiyor. Bu artlarda geçmite adlarna yatan primleri toptan ödeme yoluyla alabiliyorlar.

ÜST SINIRI AAN PRM ÖDEMELER

SGKdan pirim iadesi almann ikinci yolu ise tavan ücret iadesi eklinde oluyor. Bu durumda kiinin birden fazla ite çalm olmas gerekiyor. Örnein iki ite çalan kii adna ödenen prim, SGK tavan prim tutarnn üzerine çkyorsa kii bavurarak fazla olan miktarn iadesini isteyebiliyor.

YAZILI BAVURU ART!

SGKdan prim iadesi alabilmek için mutlaka yazl olarak bavuru yapm olmak gerekiyor. Aksi durumda SGK kendiliinden prim iadesi yapmyor.

Ana Sayfaya Git