SGK prim yapılandırmasında başvuru sayısı 2 milyon 248 bini geçti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin "Toplamda 101 milyar 7 milyon lira borç yapılandırıldı. 1 Haziran 2021 tarihi itibarıyla 14 milyar 100 milyon lira tahsilat gerçekleştirildi"

Haberler 30.06.2021 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Bilgin, SGK prim borçlarnn yaplandrlmasnda bugüne kadar 2 milyon 248 bin 894 kiinin bavuruda bulunduunu belirterek, 101 milyar 7 milyon lira borç için yaplandrma ilemi yapldn ifade etti.

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Bilgin, yapt yazl açklamada SGK prim borçlarn yeniden yaplandrarak çalma hayat aktörlerinin üzerindeki yükü hafifletmeyi amaçladklarn belirtti.

Yeniden yaplandrma kapsamnda Sosyal Güvenlik Kurumuna prim borçlar için son bavuru tarihinin 31 Austos 2021, pein ve ilk taksit son ödeme tarihinin ise 1 Kasm 2021 olduunun altn çizen Bilgin, vatandalara yaplandrmann sunduu avantajlar ve ödeme kolaylklarndan faydalanabilmek için en ksa sürede bavuruda bulunmalar çarsn yapt.

Bilgin, Ba-Kur sigortallar ve istee bal sigortallar gibi primini kendisi ödeyen vatandalarn, yaplandrma müracaatlarn e-Devlet üzerinden yapabileceklerini kaydederek, steyen vatandalarmz, SGK l Müdürlükleri/Sosyal Güvenlik Merkezlerine elden ya da posta yoluyla bavuru yapabilecek. Genel Salk Sigortas borçlar için ise bavuru art aranmayacak, bu kapsamdaki tüm borçlar otomatik olarak yaplandrlacak. ifadelerini kulland.

YENDEN YAPILANMA

Bilgin, yaplandrmadan önce uygulamas devam eden 7256 sayl Kanun kapsamnda, 2 milyon 248 bin 894 bavuru alndn belirterek, Toplamda 101 milyar 7 milyon lira borç yaplandrld. 1 Haziran 2021 tarihi itibaryla da 14 milyar 100 milyon lira tahsilat gerçekletirildi. Yaplandrmaya bavurmayan ya da yaplandrmalar bozulanlar, 7326 sayl Kanundan faydalanabilecekler. bilgisini verdi.

Bakan Bilgin, Baz Alacaklarn Yeniden Yaplandrlmas ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanun kapsamnda yürürlüe giren SGK prim yaplandrmasnn 2021 nisan ay ve öncesi dönemlere ait kesinlemi alacaklar kapsadna iaret ederek buna göre sigorta primleri, genel salk sigortas primi, isizlik sigortas primi, idari para cezalar, i kazas veya meslek hastal sonucunda doan rücu alacaklar, yersiz ödenen gelir ve aylklardan doan alacaklar ile Ba-Kur sigortallarnn daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyas halinde doacak alacaklarn da yaplandrma kapsamnda olacan ifade etti.

CEZA VE FAZ SLNYOR

Bakanlktan yaplan açklamaya göre, yaplandrma kapsamndaki borçlarn gecikme zamm ve cezas ile kanuni faizi silinerek borç tutarlar, Yurt çi Üretici Fiyat Endeksi (Y-ÜFE) ile güncellenecek.

Pein ödemelerde hesaplanan Y-ÜFEnin yüzde 90, 2 taksitle ödemede ise yüzde 50si silinecek. Taksitle ödemeyi tercih edenler için 6, 9, 12 ve 18 eit ödeme seçenei ile ikier aylk periyodlarla ödeme yaplabilecek. Buna ek olarak daha önce tatbik edilen hacizler, bu kanuna göre yaplacak ödemeler nispetinde kaldrlabilecek.

GSS BORçLARINDA YAPILANMA

Genel Salk Sigortas (GSS) prim borcu bulunanlarn 31 Aralk 2021e kadar anapara borçlarnn tamamn ödemesi halinde gecikme cezas ve zammnn tamam silinecek.

Bugüne kadar hiç gelir testi yaptrmam ve ödeme gücü olmad tespit edilenlerin ise 30 Kasm 2021e kadar gelir testi yaptrmas artyla borçlar silinecek ve primleri devlet tarafndan ödenecek.

BA-KUR BORCU DURDURULDU

Ba-Kur sigortallarnn 30 Nisan 2021den önce prim borcu bulunan hizmetlerine ilikin süreleri, borçlarn ödenmemesi halinde durduruluyor.

Talep eden Ba-Kur sigortallarnn daha önceki düzenlemelerle durdurulan hizmet sürelerine ilikin prim borcu asllar Y-ÜFE ile güncellenerek yeni tutar üzerinden 1 Kasm 2021e kadar ödenmesi gerekiyor.

Bavuruda bulunmak isteyen vatandalar internet, posta veya bizzat bavuru yöntemlerinden birini seçebilecek.

nternetten bavurular e-Sigorta vastasyla, elden yaplacak bavurular ise SGK l Müdürlükleri/Sosyal Güvenlik Merkezlerine yaplabilecek.

Ana Sayfaya Git