SGK tebligatları elektronik ortama taşınıyor

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, SGK tarafından mevzuat gereği tebliği gereken tüm evraklar elektronik ortamda tebliğ edilecek

Haberler 25.09.2021 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafndan, mevzuat gerei teblii gereken tüm evraklar elektronik ortamda tebli edilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumunca Elektronik Ortamda Yaplacak Tebligata likin Yönetmelik Resmi Gazetede yaymland.

SGKnin elektronik ortamda yapaca tebli ilemlerine yönelik usul ve esaslar belirleyen yönetmelik, 1 Ekim 2021den itibaren yürürlüe girecek.

Yönetmeliin uygulanmasnda, teslim, bilgilendirme ve belgelendirme ile bilgi güvenliinin salanmas, kiisel verilerin korunmas, entegrasyon ve i birliinin, hizmet kalitesinin, ulusal ve uluslararas standartlarn salanmas ilkeleri göz önüne alnacak.

SGK tarafndan, mevzuat gerei teblii gereken tüm evraklar, muhataplara ilikin yönetmelikte belirlenen hükümler çerçevesinde elektronik ortamda tebli edilecek. Ancak elektronik yolla tebligatn zorunlu bir sebeple yaplamamas halinde, kendilerine elektronik tebligat yaplmas gerekenlere dier usullerle de tebligat yaplabilecek.

5510 sayl Sosyal Sigortalar ve Genel Salk Sigortas Kanununun 88. maddesine istinaden iverenler yönetmelikte belirlenen sürelerde elektronik tebligat adresi almak ve elektronik sistemi kullanmak zorunda olacak.

Dier muhataplar istee bal olarak kendilerine elektronik ortamda tebligat yaplmasn talep edebilecek.

stee bal olarak kendilerine elektronik tebligat yaplmasn isteyen kiiler bu sistemi kullanmak zorunda olacak ve daha sonra bu kapsamdan çkamayacak.

VERENLER Üç AY çNDE BAVURU YAPMAKLA YÜKÜMLÜ OLACAK

Elektronik tebligat adresi almak zorunda olan iverenler, SGK tarafndan belirlenen sistem üzerinden, yönetmeliin yürürlüe girdii tarihi takip eden üç ay içinde bavuru yapmakla yükümlü olacak.

Yönetmeliin yürürlüe girdii tarihten sonra sigortal çaltrmaya balayan iverenlerin de sigortal çaltrmaya balad ay/dönemi takip eden aydan itibaren üç ay içinde, Kurumca belirlenen sistem üzerinden bavuru yapmas gerekecek.

Elektronik tebligat adresi edinme zorunluluu bulunmayan fakat istee bal olarak kendisine elektronik tebligat yaplmasn talep eden muhataplar da bavurularn Kurumca belirlenen sistem üzerinden yapacak.

EVRAK, ELEKTRONK ADRESE ULAMASINDAN 5 GÜN SONRA TEBL EDLM SAYILACAK

Elektronik imzal evrak, muhatabn elektronik ortamdaki adresine ulat tarihi izleyen beinci günün sonunda tebli edilmi saylacak.

Olay kaytlar, ilem zaman bilgisi eklenerek arivde eriilebilir ekilde saklanacak. Ancak evrakn ilgili mevzuat hükümleri uyarnca imha edilmesini müteakip e-Tebligat kaytlar da silinebilecek.

Talep halinde elektronik tebligata ait kaytlar muhataba veya yetkili mercilere sunulacak.

Teblie ilikin kaytlar aksi ispat edilmedikçe kesin delil kabul edilecek.

Tüzel kiilerde ticaret sicil kaydnn silindii tarih itibaryla, gerçek kiilerde ilgilinin ölümü veya gaipliine karar verildiinin SGK tarafndan tespit edildii durumlarda ölüm/karar tarihi itibaryla elektronik tebligat adresi kapatlacak.

Ölen/gaipliine karar verilen kiinin elektronik tebligat adresinin, mirasçlar tarafndan sosyal güvenlik il müdürlüüne veya sosyal güvenlik merkezine bavuru yapmas halinde de kullanm sonlandrlacak.

Bu durumlar dnda sistemden çklamayacak.

SGK ile muhataplar tarafndan gerçekletirilen ilem zaman bilgisi kaytlar, elektronik tebligat sistemi i süreçlerinin sürekliliini veya bilgi güvenliini tehdit eden ya da öngörülemeyen durumlara ait ilem zaman bilgisi kaytlar ile muhatabn elektronik tebligat sistemine eriim kaytlar 10 yl, olay kaytlar 30 yl Kurum tarafndan eriilebilir ekilde güvenlii, gizlilii ve bütünlüü salanarak muhafaza edilecek.

Ana Sayfaya Git