Sıcak hava en çok "beyaz altına" yarıyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan ve günlük hayatı zorlaştıran aşırı sıcaklar pamuğun gelişimini ise olumlu etkiliyor.

Haberler 19.07.2018 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinde ar scaklar günlük yaam olumsuz etkilerken, yörenin temel geçim kayna olan pamuun geliimine ise olumlu katk salyor.

Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda sulu tarmn yaygnlamasnn ardndan ekim alan artan pamuk, bölge çiftçisinin en çok kar salad ürünlerin banda geliyor.

anlurfada da geni ekim alanlarna sahip olan ve beyaz altn eklinde nitelendirilen pamuk, günlük yaam olumsuz etkileyen kavurucu scaklarda daha iyi gelime gösteriyor.

Üreticiler, scak hava sayesinde bereketli bir sezon geçirmeyi ümit ediyor.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Osman çopur, dünya genelinde pamuun stratejik bir ürün olma özelliini koruduunu söyledi.

Nüfus artna paralel olarak pamuk tüketiminin de arttna iaret eden çopur, Türkiyenin toplam pamuk tüketiminin 1,5 milyon ton civarnda olduunu dile getirdi.

Devletin pamua verdii destek sayesinde çiftçinin daha fazla üretime odaklandn anlatan çopur, Geçen ylki pamuk fiyatlar ve bakanlmzn verdii destek sayesinde üreticiler ciddi bir ekilde pamua yöneldi. Buna ramen yine de ürettiimiz tükettiimizi karlamayacak. Sulamada ufak tefek skntlar olsa da çözülmeyecek sorunlar deil. Türkiye genelinde bu yl pamuk üretiminde art olmasn bekliyoruz. diye konutu.

çopur, çiftçileri yaklaan hasat dönemi öncesi ürünlerini zararl böceklere kar iyi korumalar yönünde uyararak, pamuun sk sk geliim sürecinin kontrol edilmesi gerektiini belirtti.

Denetimden geçen zirai ilaçlarn pamuk için faydal olduunu aktaran çopur, Scaklkla birlikte pamuun su ihtiyac da artyor ancak bu çok sulama yaplmas anlamna gelmez. Su mutlaka bitkilerin ihtiyaç duyduu dönemlerde verilmelidir. Pamuk sca seven bir bitkidir. Bölgede etkili olan scaklklar ve sulamayla oluan nem, pamuun geliimine ciddi manada olumlu etkide bulunuyor. dedi.

- Hava scakl pamuun kalitesini etkiliyor

Pamuk üreticisi Abdullah Güçlü de yaklak 10 yldr pamuk ürettiini söyledi.

Bu ylki ar scaklarn ürünün geliimini olumlu etkilediini belirten Güçlü, Scak hava pamua iyi geliyor, olgunlamasna katk salyor. Hava scakl pamuun kalitesini dorudan etkiliyor. Devletin verdii ciddi destekle beraber pamuk yöremizde çok sayda kiinin ekmek kaps oldu. dedi.

Akçakale ilçesinde pamuk eken Hüseyin Yldz da ürünün fiyatnn yükselmesi dolaysyla bu yl arazisinin tamamna pamuk ektiini ifade etti.

Gelecek yl ilçe genelinde daha fazla alanda pamuk ekileceini düündüünü söyleyen Yldz, scak havay seven pamuun, buday ve msra göre çok daha karl bir ürün olduunu kaydetti.

Ana Sayfaya Git