Siciller temizleniyor!

Kredi, kart, çek, senet borcunu ödeyemedikleri için kara listeye giren ve bu yüzden 5 yıl boyunca bankalardan 'ret' cevabı alanlara müjde Meclis'e sunulan yasa tasarısına göre; tüm siciller temizlenecek, 'kara liste' tarih olacak.

Haberler 24.12.2016 - 08:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hükümet, borcunu yasal süresi içinde ödemedii için takibe düen bu yüzden de kara listeye alman yüz binlerce irketin, esnafn ve ahsn kredi sicilini temizlemek için dümeye bast. Torba yasaya eklenen düzenleme 2017 itibaryla yürürlüe girecek. Peki sicil affndan kim, nasl yararlanacak? Ne kadar süre tannacak? Borç pein mi ödenecek? Postadan Bilal Emin Turan yasa tasarsnn içerii ve merak edilen tüm konular yazd.

KREDYE ULAMAK ZORDU

Kredi, kredi kart borçlarn ve çeklerini yasal süresi içinde ödeyemeyenler bankalarn gözünde sicili bozuk olarak deerlendiriliyor. Bir baka deyile bu kiiler kara listeye almyor. Kara listeye girenlerin bankadan kredi, kredi kart veya çek defteri almas neredeyse imkansz. Bozuk sicil kaytlar 2009da çkarlan afla Merkez Bankas tarafndan silinmiti. Ancak bankalar kendi kaytlarn tutmaya devam etti.

13.8 MLYONA DOKUNACAK

imdi banka kaytlarn da içeren bir sicil aff gündemde. Yasa tasars geçen hafta Meclise sunuldu. Türkiye ticaretinde beyaz bir sayfa açmay hedefleyen sicil aff ile 11.5 milyon kii ile 2.3 milyon irket kara listeden çkacak. Bunun için yasa çktktan sonra ahslarn ve irketlerin 6 ay içinde borçlarn ödemesi veya yeniden yaplandrmas gerekiyor. Bankalar borcunu ödeyeni kara listeden çkaracak.

90 GÜNÜ GEçEN...

Vadesi gelen kredi borcu 90 gün içinde ödenmezse bankalar, yasal takip sürecini balatyor. Böylece kara listeye girmi oluyorsunuz. Dana önce Merkez Bankas tarafndan tutulan sicil bilgileri, 2011 de çkarlan kanunla Bankalar Birlii bünyesindeki Risk Merkezine devredildi. Banka müterilerinin risk bilgileri bu merkezde toplanyor ve söz konusu bilgiler bu kurulularla, gerçek veya tüzel kiilerin kendileriyle paylalyor.

KMLER YARALANACAK?

Kredi kart, tüketici kredisi borcu olan tüketiciler, karlksz çeki olan esnaf, ticaret erbab, senedi protestolu olanlar, kredisi olan bütün kii ve kurumlar faydalanacak.

Halen ödenmemi çeki olan 566 bin 116 kii.

Kredi kart nedeniyle yasal takip borcu bulunan 2 milyon 233 bin 188 kii.

Tüketici, tat ve konut kredileri nedeniyle yasal takibe düen 1 milyon 729 bin 846 kii.

Ticari kredilerden yasal takip borcu olan 535 bin 379 ahs irketi ve 99 bin 928 sermaye irketi af kapsamna alnacak.

Kara listeye giren ancak borcunu daha önceden ödeyenler de aftan yararlanacak.

ÖNCE SCLNZ TEMZLEYN

Risk Merkezi, banka müterilerine ait kredi limit, kredi risk ve tasfiye olunacak alacaklar, protestolu senet, karlksz çek, ibraznda ödenen çek ve negatif nitelikli bireysel kredi bilgilerini topluyor. Daha sonra bu bilgileri bankalarla paylayor. Vatandalar bavuru yapmalar halinde, kendileriyle ilgili 10 yl geriye giden finansal performans (çek, kredi, senet gibi) ve risk bilgilerini örenebiliyor. Risk Merkezi Raporu için ahsen, posta, e-posta ve internet (www.riskmerkezi.org) yoluyla bavuru yaplyor. Rapor ücreti 5 lira.

EN çOK ESNAF BEKLYOR

Daha önce çkarlan sicil affna ramen bankalar kendi kaytlarn tutunca en çok esnaf madur olmutu. Acil ihtiyac ya da yatrm olan esnaf, bankalardan her seferinde eli bo döndü. Sicili bozuk olan esnaf krediye bir türlü ulaamad. Hatta devlet destekli faizsiz krediyi dahi alamad. Siciller temizlenince esnaf, can suyu niteliindeki kredilere ulaabilecek.

Ana Sayfaya Git