Sıfır atık!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan "Sıfır Atık Projesi" kapsamında Diyarbakır'da toplanan atık malzemeler sayesinde hem doğa kazanıyor hem de ekonomiye katkı sağlanıyor.

Haberler 05.06.2018 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ei Emine Erdoann himayelerinde balatlan Sfr Atk Projesi kapsamnda Diyarbakrda 2 ayda toplanan atk kat sayesinde 2 bin 267 aaç kesilmekten kurtarld.

çevre ve ehircilik Bakanlnca yürütülen, atklarn yerinde ayrtrlarak geri dönüüm ilemlerinin salanmasn içeren projede 11 ay geride kald.

Binlerce yl doada kendiliinden yok olmayan ve insan yaam için sorun yumana dönen atklar, proje ile yerinde ayrtrlp, dönüüm tesislerinde kent ekonomisine büyük katk salyor.

Proje, Türkiye genelinde olduu gibi Diyarbakrda da binlerce aacn kesilmesinden, çevre kirliliinin önlenmesine kadar doaya salad deerin yan sra ekonomiye ve istihdama da büyük katk sundu.

Diyarbakr merkez ve tüm ilçelerde eitim çandaki çocuklar dönüümün gerçekletirildii tesislere götürülerek, yerinde bilgilendirme yapld.

- 2 ayda 2 bin 267 aaç kurtarld

Diyarbakr çevre ve ehircilik l Müdürü Ufuk Nurullah Bilgin, bu yl 5 Haziran Dünya çevre Gününü, Sfr Atk temasyla kutladklarn belirtti.

Proje kapsamnda Diyarbakrda önemli çalmalar yürüttüklerini ifade eden Bilgin, Dünya genelinde ehirleme her geçen gün artyor. Buna karn doal kaynaklarmz da giderek azalyor. Biz tüm atklar geri dönütürerek hem maddesel anlamda bir tasarruf salam hem de atklar ayrtrarak havay, suyu ve topra kirlilikten korumu oluyoruz. dedi.

Sadece bir ton kadn geri dönüümü ile yetikin 17 aacn kesilmekten kurtarldna iaret eden Bilgin, tüm kamu kurum ve kurulularnn katlmyla toplantlar yapldn, toplantlar neticesinde ise belediyeler üzerinden ilgili firmalar araclyla ilçeler de dahil kent geneline atk ambalaj kutular datldn dile getirdi.

Bilgin, ayr ayr kutular sayesinde atklar yerinde ayrtrmaya tabi tuttuklarn anlatarak, unlar kaydetti:

Geri dönüüme getirdiimiz bu atklarmz, metaller, katlar, plastikler ve camlar. Mesela bir ton cam geri dönütürdüümüz zaman çok büyük oranda hem enerji tasarrufu salyoruz hem de o dönüümden cam yünü, cam elyaf gibi s yaltmnda kullanlan malzemeler üretiyoruz. lerleyen safhada ise bunu kamu kurumlaryla snrl tutmakszn konut sektörüne de tayarak ilimizde iyi bir durumda olan atk geri dönüüm sistemini daha da faydal hale getireceiz.

Diyarbakrda proje kapsamnda 2 ayda elde edilen verileri paylaan Bilgin, Mart aynda 65 ton kat, 15 ton plastik 6 ton cam, bin 500 kilogram metal topland. Nisan aynda 67 ton kat, 9 ton plastik, 5 ton cam, 4 bin kilogram metal topland. Mart aynda bin 117, nisan aynda ise bin 150 aaç kesilmekten kurtarld. diye konutu.

Bilgin, ayn zamanda su ve petrolde de tasarruf saladklarn aktararak, suda martta 1 milyon 742 bin litre, nisanda 1 milyon 794 bin litre, petrolde martta 21 bin litre ve nisanda da 22 bin litre tasarruf salandn kaydetti.

Projenin her geçen gün kapsamnn geniletileceini vurgulayan Bilgin, kentte katma deerin artrlacan söyledi.

- Ylda 3 bin ton malzemeyi geri dönütürüyoruz

Diyarbakrda atk metalleri geri dönüüm sistemiyle yeniden kullanma sunan firma yetkilisi Mahmut imek, Diyarbakr Organize Sanayi Bölgesinde kat atklarn dönüümünü salayan birçok tesis bulunduunu, iletmelerinde de alüminyum üzerine geri dönüüm yaptklarn belirtti.

Piyasadaki atk malzemeleri toplayp, ham madde ile kartrp tekrar yeni malzemeye dönütürdüklerini aktaran imek, Bu proje kapsamnda ylda yaklak 3 bin ton malzemeyi geri dönütürüyoruz. Bir o kadar malzemeyi de piyasaya sfr ürün olarak sunuyoruz. Geri dönüüm sayesinde da ball ksmen de olsa azaltyoruz. thalat azaltyor, yaptmz ürünleri yurt dna göndererek ihracat da artrm oluyoruz. Bu nedenle hem Türkiye için hem Diyarbakr için iyi oluyor. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git