Sıfır maliyetle borcunu kapat

Milyonlarca şirketi ilgilendiren "işletme kayıtlarının düzeltilmesi, matrah ve vergi artırımı, stok düzeltme bayanı, kasa-ortaklar cari hesaplar düzeltmeleri, işletme aktifindeki taşınmazların kayıtlı değerinin yükseltilmesi" düzenlemeleriyle nefes aldı.

Haberler 29.06.2021 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gelir daresi Bakanl matrah ve vergi artrm bata olmak üzere yaplandrmaya bavuran vatandalarn kaygland konulara açklk getirdi, ek maliyet çkmayaca mesajn verdi. Artrlan matrahlar nedeniyle geçici vergi hesaplanmayacak ve tahsil olunmayacak. te yaplandrma düzenlemesiyle ilgili ortaya çkan yeni detaylar...

BORCUNU YAPILANDIRANA EK MALYET YOK

Matrah, vergi artrmnda bulunanlarn ilgili vergi dairelerine verdikleri bildirim, beyanlar herhangi bir vergi türü incelemesi için veri olarak kullanlmayacak. Hazine ve Maliye Bakanl tebliine göre, matrah ve vergi artrm sonucunda hesaplanarak veya artrlarak ödenen vergiler, gelir veya kurumlar vergisi matrahnn tespitinde gider, maliyet unsuru olarak kabul edilmeyecek.

DÜZENLEMEDE NELER VAR?

dünyas, milyonlarca irketi ilgilendiren iletme kaytlarnn düzeltilmesi, matrah ve vergi artrm, stok düzeltme bayan, kasa-ortaklar cari hesaplar düzeltmeleri, iletme aktifindeki tanmazlarn kaytl deerinin yükseltilmesi düzenlemeleriyle nefes ald. Yaplandrma yasasyla 2016-2020 aras için öngörülen matrah artrmnda bulunan mükelleflerin 2021e devreden zararlarnn yüzde 50si siliniyor.

Dava aamasndaki kesinlemi alacaklar da yaplandrlrken, bu kapsamda hesaplanan vergiler ikier aylk dönemler hazinde 6 eit taksitle ödenebilecek. Yasa hem vatandalara hem de iletmelere yeni bir sayfa açma imkn salad.

BLDRLMES GEREKYOR

Gelir daresi Bakanlnca hazrlanan teblie gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine, iletmelerinde mevcut olduu halde kaytlarda yer almayan makine, teçhizat, emtia, demirba kaytlarn fiili duruma uygun hale getirme imkn salanyor.

naat iletmeleri de varsa ina edilen ve emtia niteliindeki tanmazlar ile üretimde kullandklar demir, çimento, tula gibi ilk madde, malzeme veya yar mamullerini de bildirebilecek.

YAPILANDIRMAYA KMLER BAVURABLYOR?

Bu kymetlerin kayda alnmasna imkn veren düzenleme bütün gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerini kapsyor. Uygulama kapsamna; ferdi iletmeler, adi ortaklklar, kolektif irketler, adi komandit irketler, sermaye irketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kurulular, i ortaklklar dhil bulunuyor.

Bu kapsamda yer alan iletmelerin kaytlarnda yer almayan bu emtia, demirbalar 31 Austosa kadar (bu tarih dahil) beyanname ve ekinde verecekleri envanter listesiyle KDV yönünden bal olduu vergi dairesine bildirmesi gerekiyor.

te bu aamada Envanter listesi olmayan beyannameler kabul edilmeyecek.

Ana Sayfaya Git