Sigara parasıyla hayvanlara ot!

Siirt'te emekli olduktan sonra besicilik yapan Adnan Ugar, bir yıl önce bıraktığı sigaraya ödeyeceği parayı biriktirerek hayvanları için arpa tohumundan taze ot üreten sistem kurdu.

Haberler 25.11.2019 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirtte bir yl önce sigaray brakan 57 yandaki besici Adnan Ugar, sigaraya ödeyecei parayla kurduu sistemle hayvanlar için taze ot yetitiriyor.

Ugar, 10 yl önce emekli olduktan sonra kuzeni Ebubekir Ugar ile Kurtalan ilçesine bal Ulu köyünde büyükba hayvan ve hindi yetitiriciliine balad.

Yem maliyetini düürmek için topraksz tarm teknikleriyle ilgili aratrma yapan Ugar, arpa tohumundan ot üretildiini tespit etti.

Cazip gördüü bu sistemi kurmak için yeterli bütçesi olmayan Ugar, günde üç paket içtii sigaray brakmaya karar verdi.

Bir ylda biriktirdii sigara parasnn üzerine, KOSGEBden ald destei de ekleyen Ugar, bir ay önce Bahçelievler Mahallesinde kiralad mekanda arpa tohumundan ot üretilen hasl üretim adn verdii sistemi kurdu.

Güne almayan kapal alanda toprak kullanmadan arpadan ot üreten Ugar, yem maliyetini düürmeyi hedefliyor.

- Sigara parasyla hayvanlarn besliyor

Ugar, emekli olduktan sonra tarm ve hayvancla ilgi duyduunu, besicilik yapmaya baladn söyledi.

Maliyeti düürmek için topraksz tarm teknikleri ile ilgili aratrma yaptn anlatan Ugar, Günde 3 paket sigara içiyordum. Bu kötü alkanlm terk ettim. Günde 3 paket sigara parasn kumbaraya attm. KOSGEBden aldm 5 bin lira destee, bir ylda biriktirdiim 16 bin 200 liray da katarak hasl üretim adn verdiim sistemi kurdum. diye konutu.

Sigaray brakarak salna kavutuunu ifade eden Ugar, günde 100 kilogram kapasiteli projeyi hayata geçirdikten sonra gübre ve hiçbir kimyevi madde kullanmadan taze ot ürettiini belirtti.

- Yem maliyetini düürme hedefi

Yem maliyetini yüzde 70 düürmeyi hedeflediini vurgulayan Ugar, unlar kaydetti:

Mevcut yemlerin sindirilebilme oran yüzde 60 ama bu sistemle üretilen taze yemin sindirilme oran yüzde 90a çkyor. çimlendirilmi arpann besin deerinin, kuru yem, yani kepek, arpa ve samandan 30 kat daha besleyici olduunu ziraat mühendisleri belirtiyor. Hiçbir ilaç ve d etkilere maruz kalmayan bu ürün, kimyasal içermedii için et ve sütte de büyük kalite elde edilmesini salar. Hedefim, bu projeyi mobil ve tamamen güne enerjisiyle çalr seviyeye getirmek.

Ugar, açk ve kapal alanda 365 gün taze yem elde edilebileceini, sfrn altnda 40 derecede bile çalabilen sistemin bir ylda kendini amorti edeceini aktard.

Bu yöntemin Türkiyede baz firmalar ve üreticiler tarafndan da kullanldna iaret eden Ugar, 1 kilo 200 gram arpa tohumunu ykadktan sonra plastik tepsilere seriyoruz. Bir haftada otomatik damlama ve sulama sistemiyle 9 kilogram taze yem elde ediliyor. Hayvanlarn büyük itahla bu yemi yediine tank oldum. Sonuçtan memnunum. Hayvan saysn, önümüzdeki dönemde Tarm ve Orman l Müdürlüüne sunacam proje ile artrmay planlyorum. ifadelerini kulland.

Ebubekir Ugar da arpa tohumundan el edilen taze otu hayvanlarn çok beendiine dikkati çekti.

Sistemin baarl olduunu dile getiren Ugar, Bu sistem ile üretilen taze ve yeil yemin hayvan yetitiricilerine önemli avantajlar sunacana inanyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git