Sigorta aracılığı faaliyetlerine yönelik bazı bankalara ceza

Hazine ve Maliye Bakanlığınca, vatandaşların şikayetleri dikkate alınarak, bankaların sigorta aracılığı faaliyetlerine yönelik denetimlerde üç bankaya idari para cezası, bir bankaya ise hem idari para cezası hem de geçici süreli faaliyette men cezası verildi

Haberler 18.02.2020 - 11:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hazine ve Maliye Bakanlnca, vatandalardan gelen youn ikayetler dikkate alnarak, bankalarn sigorta aracl faaliyetlerine yönelik planl bir denetim program uyguland. Denetimi tamamlanan üç bankaya idari para cezas, bir bankaya ise hem idari para cezas hem de geçici süreli faaliyette men cezas verildi.

9 bankann sigorta araclk faaliyetlerine yönelik, 5684 sayl Sigortaclk Kanunu ve ikincil düzenlemeler kapsamnda denetim program uygulanyor. Bahse konu yerinde denetimlere geçen yln nisan aynda baland. Vatandalardan gelen youn ikayetler dikkate alnarak yürütülen denetimler sonucunda, üç bankaya idari para cezas, bir bankaya ise hem idari para cezas hem de geçici süreli faaliyette men cezas verildi.

Öte yandan halen be bankann sigorta aracl faaliyetlerine yönelik ilgili mevzuat uyarnca planl bir denetim program sürdürülüyor. Söz konusu denetimlerde temel olarak sigortallarn hak ve menfaatlerinin korunmas amaçland.

BANKALARA CEZA

Denetimlerde, kredi sözlemesi dolaysyla sigortalya gerekli bilgilendirmelerin yaplp yaplmad, kullandrlan kredinin vadesi ile sigorta poliçesinde vade uyumunun bulunup bulunmad, sigorta poliçelerinin yenilenme döneminde bankalar tarafndan sigortalya gerekli bildirimlerin yaplp yaplmad, sigortaldan habersiz poliçe düzenlenip düzenlenmedii, sigorta sözlemesiyle verilen teminatn sigortalnn ihtiyacna uygun olup olmad, sigortalya poliçe verme yükümlülüünün yerine getirilip getirilmedii, poliçeye ilikin bilgilendirme formlarnn imzalatlp imzalatlmad, sigortallarn sigorta irketini seçme hakknn snrlandrlp snrlandrlmad gibi hususlarda bankalarn sigorta aracs sfatyla sigortaclk mevzuatndan doan hukuki yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirip getirmedii inceleme konusu edildi.

Bakanlk tarafndan yürütülen denetimlerde tespit edilen hususlar, denetimin her aamasnda bankalarn gerekli birimleri ile resmi olarak paylald ve yürürlükteki mevzuata uygun olarak gerekli tüm idari hukuki itiraz süreçleri çaltrld.

Ana Sayfaya Git