Sigortası olmayan çiftçiye de destek!

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç "Aslında bu adı konmamış bir tohum desteği. Biz buna 'çiftçi hasar bedeli' diyoruz. Böyle isimlendirildi ama önümüzdeki yıl sürdürülebilir bir tarım ve üretim devam etsin diye verilen bir destektir"

Haberler 23.06.2021 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakan Yardmcs Mehmet Hadi Tunç, iddetli bir kuraklk dönemi yaandn belirterek, Üreticilerimizin TARSM kapsamnda sigortalar varsa zaten zararlar oradan karlanacak. TARSM kapsamnda olmayan dier üreticilerimize de Afet Fonundan yardm yaplacak. dedi.

Tunç, baz programlara katlmak üzere geldii Aksarayda, küresel sorun olarak dikkati çeken kurakln, ilkbahardan bu yana Türkiye genelinde etkisini sürdürdüünü söyledi.

Ülke olarak bu yl iki önemli risk ve problemle kar karya kaldklarn anlatan Tunç, öyle konutu:

Bunlardan birincisi tüm dünyay etkisi altna alan Kovid-19, ikincisi ise kuraklk. klim deiikliklerinin getirdii riskleri ülke olarak yayoruz. iddetli bir kuraklk döneminden geçiyoruz. Bu kuraklk tarmsal alan çok etkiledi. Kuraklk, susuz ve kuru ortamda üretilen buday, arpa, mercimek ve nohut gibi tarmsal ürünlere zarar verdi. Bu ürünlerimizin rekoltelerinde baz önemli olumsuz etkileri oldu. Bu da kuraklktan kaynakl hasarlarn olumasna sebep oldu. Bununla ilgili Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoan kuraklktan etkilenen üreticilerimize ve çiftçilerimize kurakln oranna bal olarak dekara 100 liraya kadar destekte bulunulacann müjdesini verdi.

çFTçLERMZN KAYIPLARI BÖYLELKLE BR NEBZE TELAF EDLECEKTR

Tunç, bununla ilgili il ve ilçe müdürlüklerinin parsel bazl çalmalar yürüttüklerini, kuraklk tespiti yaptklarn vurgulayarak, Kuraklk tespit çalmalarnn ardndan kurakla maruz kalan üreticilere dekara 100 liraya kadar destek verilecek. Dier verilen desteklerle birlikte üreticilere dekar bana destek 150 liraya kadar çkacak. çiftçilerimizin kayplar böylelikle bir nebze telafi edilecektir. dedi.

Bu çalmann tüm üreticiler için olduunu dile getiren Tunç, unlar kaydetti:

Üreticilerimizin TARSM kapsamnda sigortalar varsa zaten zararlar oradan karlanacak. TARSM kapsamnda olmayan dier üreticilerimize de Afet Fonundan yardm yaplacak. Bununla birlikte önümüzdeki yl tohumlarn alabilecekler. Aslnda bu ad konmam bir tohum destei. Biz buna çiftçi hasar bedeli diyoruz. Böyle isimlendirildi ama önümüzdeki yl sürdürülebilir bir tarm ve üretim devam etsin diye verilen bir destektir. çiftçimiz bunu almak suretiyle tohumunu salayacak, önümüzdeki yl tarlasn yeniden ekecektir. Ayrca Bakanlk olarak yüzde 75 hibeli tohum desteklerimiz var. Bunlar da nadas alanlarnn küçültülmesi ve ekilmeyen alanlarn ekilir hale dönütürülmesi ile alakal bir programdr. Bu geçtiimiz yl uyguland. Bu yl da uygulanyor, inallah gelecek yl da uygulanacak. Bir kar dahi ekilmedik alan kalmamas için tohum desteklerimiz devam ediyor.

Ana Sayfaya Git