Siirt fıstığı markalaşacak

Siirt fıstığı, kentte kurulan modern fıstık işleme tesisi sayesinde marka değerine kavuşacak.

Haberler 08.05.2017 - 08:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanl ile ABnin ortak yürüttüü proje kapsamnda Siirt Fstk Üreticileri Birliince Siirt Organize Sanayi Bölgesinde yaklak 2 yl önce yapmna balanan Siirt Entegre Fstk leme Tesisi, gelecek ay açlacak.

12 bin metrekaresi kapal alan olmak üzere 35 bin metrekareden oluan tesiste ilk etapta 30 kii, ardndan 150 kii istihdam edilecek. 43 milyon liraya mal olacak fabrikann yllk 50 bin ton fstk ileme kapasitesi bulunuyor.

- Yllk üretim 30 bin ton

Siirt Fstk Üreticiler Birlii Bakan uayip Aslan, 2002 ylndan önce 2,5 milyon fstk aacnn bulunduu ilde o tarihten itibaren valilik öncülüünde gelitirilen projeler sayesinde üreticinin fstk yetitiriciliine yönlendirildiini söyledi.

Bu sayede Siirtin bugün 19 milyon fstk aacna sahip olduunu ve yllk 30 bin ton fstk üretimin yapldn dile getiren Aslan, bu aaçlardan ancak yüzde 60nn ürün verdiini, kalanlardan ise birkaç yl içerisinde ürün alnabileceini kaydetti.

Aslan, Siirtin, anlurfa ve Gaziantepin ardndan en çok fstk üreten il olduunu ve kentte yetitirilen fstnn özellik bakmndan Antep fstndan farkl olduunu dile getirerek, fstn yöre çiftçisinin önemli gelir kaynaklar arasnda yer aldn kaydetti.

- Artk ilkel artlarda fstk ilenmeyecek

ABnin mali destek program kapsamnda yürütülen projede yapmna balanan fabrikann 11,5 milyon avro olduunu, bunun 10,5 milyon avrosunun AB ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanl tarafndan, 1 milyon avrosunun ise birlikleri tarafndan karlandn belirten Aslan, öyle devam etti:

Üreticimiz fstn katma deerinin ne kadar çok olduunu bu fabrika sayesinde anlayacak. Artk ilkel ve salksz artlarda fstk ilemesi sona erecek. Projeyle dünyann en modern fstk ileme ve paketleme tesislerinden biri Siirtte olacak. En önemlisi Siirt fst marka halini alacak. Bu sayede bilinirlii daha da artacak.

- Aflatoksin riski ortadan kalkacak

Bakan Aslan, ilde üretilen fsta modern artlarda ekilde ilenip paketlendikten sonra ürüne talebin daha da younlaacana dikkat çekerek, Daha önce ya fst damda çadr üzerinde kurutuluyordu. Bu ekilde kurutulmada aflatoksin (küflenme) riski vard. Bu tesisle bu sknt ortadan kalkacak. Üretici olarak ileme, paketleme ve depolama skntmz vard. Fabrikayla bu skntlar am olacaz. Modern bir ekilde ilenip öyle piyasaya sürülecek. diye konutu.

Ana Sayfaya Git