Şikayet edin, sessiz kalmayın

Gıda fiyatlarında Ramazan ayında oluşabilecek muhtemel fırsatçılık ve tağşiş ürüne karşı herkes teyakkuzda. Uzmanlar vatandaşları, “Sorunla ya da ani fiyat artışlarıyla karşılaştığınızda şikayet edin, sessiz kalmayın” diye uyarıyor.

Haberler 20.04.2019 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksek seyreden gda fiyatlar Ramazan ay öncesi tüketiciyi düündürmeye balad. Mays aynda baz ürünlerde hasatn balayacak olmasnn fiyatlar görece de olsa gevetmesi bekleniyor. Ancak her Ramazanda sahneye çkan frsatçlarn bu gevemeyi vatandaa yanstmayabilecei, üstüne fiyatlar daha da artrabilecei ihtimali de göz ard edilmiyor. Frsatçlara göz açtrmak istemeyen yerel yönetimler ve merkezi hükümet, saha çalmalar yan sra vatandatan da mobil ikayet alabilecek.

Her yl Ramazan frsatçl için alnan önlemler, bu yl yeni bir boyuta tand. Ticaret Bakanlnn geçen yl gdada fahi fiyat artlaryla birlikte gündeme ald ve mobil kaynaklar üzerinden uygulad ikayet hatlarnn Ramazan ay boyunca daha sk kullanlaca tahmin ediliyor.

Akll telefonla ikayet

Bu dönemde oluabilecek fiyat artlar da 81 ilden Alo 175 Tüketici Danma Hatt çar merkezine, Bakanla, CMERe iletilebilirken, ayrca Haksz Fiyat Art ikayet Bildirimi (HFA-Bildirim) mobil uygulamas üzerinden görselle birlikte de ikayet edilebiliyor. Bu uygulama tüm akll mobil cihazlara ücretsiz indirebiliyor.

Mlliyetten Duygu Erdoann haberine göre, bu kaynaa gelen bavurular, ikayet edilen firma ya da kuruluun bulunduu Ticaret Bakanl il müdürlüklerine aktarlyor. Yaplan bavuruya dair süreç, tüketici tarafndan mobil uygulama araclyla takip edilebiliyor.

Tüm incelemeler sonucunda haksz fiyat art olabilecei deerlendirilen bavurulara ilikin dosya, il müdürlüklerinden Bakanlk bünyesindeki Reklam Kuruluna iletiliyor. Kurul, fahi fiyat art tespit ederse para cezas gibi pek çok yaptrm uygulayabiliyor.

Süt ürünleri uyars

Tarm Yazar Ali Ekber Yldrm, özellikle son birkaç yldr Ramazan dönemlerinde ilgili tüm bakanlklar ve yerel yönetimlerin etkin denetim yaptna dikkat çekerken, vatandaa yönelik ikayet hatlarnda da geri dönülerin bu sürede daha hzl olabileceini dile getirdi. Yldrm, Fiyat artmasn diye normalde bir denetim yaplyorsa bu süreçte üç denetim yaplyor. çok iyi bir denetim performans sergileniyor. Belli ürünlerde fiyat art görebiliriz. TÜK verilerine göre de süt ve süt ürünleri, et ürünleri üretimi düüyor. Piyasa durgundu. Ramazanla birlikte beklenen canlanma fiyata da yansyabilir dedi.

Markal üründen vazgeçmeyin

Önemli sorunlardan biri de gdada taklit ve tai yaplmas. Tüketicileri uyaran Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Bakan Mustafa Altunbilek, indirim maazalarnn ürünlerinin yüzde 70inin özel ürünler olduunu hatrlatt. Bu nedenle bilindik ürün almann önemine dikkat çeken Altunbilek, Tüketici bu ürünleri daha ucuz görüp bunlara kayyor ama sonrasnda daha çok zarara uruyor. Bir dier sorun ise bizim ürünlerimizle ayn ürün ambalajn bile yapyorlar. Mesela bizim sattmz sv ya 5 kilo iken, onlar ayn ambalajda 4.5 kilo satyor. Markal ürün bu dönemde de vazgeçilmez olmal. Fiyatlar geçen yllara oranla yüksek ancak artk piyasa kendini dengeliyor. Ramazan süresince de daha normal fiyatlar bekliyoruz dedi.

Tüketeceiniz kadar aln

Türkiye Esnaf ve Sanatkrlar Konfederasyonu (TESK) Bakan Bendevi Palandöken, Ramazann ilk günlerinde tüketicilerin daha youn alveri yaptklarn, devam eden günlerde alveriin normal seyrine geldiini dile getirdi. Palandöken, Tüketici, tüketebilecei kadar almal. lk günlerde her gördüünü almak isteyecektir. Dier günlerde fiyatlar talebin normale dönmesiyle belli bir düzeye oturuyor. Zaten frsatçlarn göz açmas mümkün deil. Gda fiyatlar geçen yllara göre yüksek. Bu nedenle artk tüketiciyi çekmek için önemli indirimler de olacaktr. Tüketici bildii esnaf tercih etmeli dedi.

Ana Sayfaya Git