Silvan barajı artık bitirilsin!

Diyarbakırlı üreticiler, terör örgütünün gecikmesine neden olduğu Silvan Barajı'nın bitirilmesini bekliyor

Haberler 19.12.2020 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda üreticiler terör örgütü PKKnn gecikmesine neden olduu Silvan Barajnn yapmn sabrszlkla bekliyor.

Türkiye Ziraat Odalar Birlii (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakr Ziraat Odalar l Koordinasyon Bakan Mehmet Cevat Delil, Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünün inasn sürdürdüü Silvan Projesinin Diyarbakrn çlgn Projesi olarak nitelendirildiini anmsatt.

Silvan Projesi kapsamnda arasnda Silvan Barajnn da bulunduu 8 barajn yer alacan belirten Delil, projenin tamamlanmasyla Diyarbakrda 2 milyon 350 bin dekar arazinin suya kavuacan kaydetti.

Silvan Barajnn gövde dolgusunun ksa süre önce tamamlandn dile getiren Delil, u deerlendirmede bulundu:

175,5 metre yükseklii, 8,7 milyon metreküp hacimli gövdesi ile Silvan Baraj ülkemizin ve Avrupann ön yüzü beton kapl baraj tipinde en yüksek baraj olacak. Bu barajdaki su, Silvan ve Babakaya tünelleri araclyla ovalara aktarlacak. Saniyede 212 metreküp su, 13,4 kilometre uzunluundaki Silvan Tüneli vastas ile ovalara aktarlacak. Tünel 10 metre çapnda ve tek gözlü olarak ina edilecek. Barajdan alaca suyu Silvan Tüneline aktaracak Babakaya Tüneli ise 5 bin 320 metre uzunluunda, 7 metre iç çapnda ve iki gözlü olarak ina ediliyor.

- 300 bin kiiyi ie kavuturacak

Delil, projenin isizliin azalmasna önemli katkda bulunacan da iaret ederek, 300 bin kiiye istihdam salayacak projenin tamamlanmasn heyecanla bekliyoruz. DS, Silvan Barajnn tamamlanmas için youn çalma yürütüyor. dedi.

- Saldrlar 2 yl geciktirdi

Yllardr üreticilerin arazilerinin suya kavumasn beklediini, ancak terör örgüt PKKnn saldrlar dolaysyla Silvan Barajnn yapmnda 2 yl gecikme yaandn bildiren Delil, yöre çiftçisinin gelirini 4-5 kat artrp refaha kavumasn engelleyecek saldrlar knadklarn bildirdi.

Delil, Silvan ve Bismil ovalarnn suya kavumasyla Diyarbakrl üreticilerin 40 yllk rüyas gerçeklemi olacak. Suyla buluacak verimli arazilerde ylda 2 ürün yetitirilecek. Ürün ve gelir art sayesinde Diyarbakrda tarmsal sanayileme hzla ge hzla geliecek. 300 bin kiiye istihdam salayacak projenin tamamlanmasn heyecanla bekliyoruz. DS, Silvan Barajnn tamamlanmas için youn çalma yürütüyor. dedi.

Ana Sayfaya Git