Silvan barajında dolgu tamamlandı

Türkiye'nin ikinci büyük sulama barajı olma özelliğini taşıyacak Silvan Barajı'nın yapımı hızla sürüyor.

Haberler 05.05.2020 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devlet Su leri (DS) verilerinden derlenen bilgiye göre, 8 baraj ve 23 sulama tesisi yapmnn hedeflendii Silvan Projesi kapsamnda Silvan, Pamukçay, Ambar, Kuruçay, Balar, Kbrs, Karacalar ve Bulakldere barajlar ina ediliyor.

Bu barajlarn tamamlanmasyla yörede 7 milyar 500 milyon metreküp suyun depolanabilecei bir kapasite oluturulacak.

AVRUPANIN EN YÜKSEK ÖN YÜZÜ BETON KAPLI BARAJI OLACAK

Silvan Projesi kapsamnda inas süren ve terör saldrlar nedeniyle yapmnda 2 yl gecikme yaanan Silvan Baraj ise bölgede sulama hedeflerine ulalmasnda büyük önem tayor.

Enerji ve sulama maksatl ina edilen baraj, oluturaca 7,3 milyar metreküp rezervuar hacmiyle Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda Atatürk Barajndan sonra ikinci büyük sulama yatrm unvann elde edecek.

4 aamal olarak planlanan Silvan Projesi kapsamnda, her aamada barajn rezervuarndan sulamaya verilen su miktar artrlacak. Dolaysyla Silvan Barajndan üretilen elektrik enerjisi kademe kademe azalacak ve zaman içinde enerji üretimi 681 gigavatsaatten 88,41 gigavatsaate inerken, sulamaya verilen su 1,791 milyon metreküpe çkacak.

Yükseklii 175,50 metre ve 8 milyon 743 bin metreküplük dolgu hacmiyle Türkiyenin ve Avrupann en yüksek ön yüzü beton kapl baraj olacak barajda dolgu kapasitesinde 8,4 milyon metreküplük seviyeye ulald.

Fiziki gerçeklemenin yüzde 65e ulat, dolgu çalmalarnn ksa sürede tamamlanmas beklenen barajda gelecek yl su tutulmas hedefleniyor.

ÜRETCNN GELR 4-5 KAT ARTACAK

Türkiye Ziraat Odalar Birlii (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakr Ziraat Odalar l Koordinasyon Bakan Mehmet Cevat Delil, Silvan Projesinin tamamlanmasyla Diyarbakrda yaklak 2 milyon 350 bin dekar arazinin suya kavuacan söyledi.

Barajdaki suyun Silvan ve Babakaya tünelleri araclyla ovalara aktarlacana iaret eden Delil, Suya kavuan arazilerde üretimde, dolaysyla üreticinin gelirinde 4-5 kat art olacak. dedi.

Delil, yllardr üreticilerin arazilerinin suya kavumasn beklediini ifade ederek, unlar kaydetti:

Silvan ve Bismil ovalarnn suya kavumasyla tarmsal üretimde büyük art olacak. Bu da yöre insann refah seviyesinin yükseltirken, köyden kente göçü azaltacak. Ylda 2 ürün yetitirilmesi sayesinde Diyarbakrda tarmsal sanayi de ksa sürede hzla geliecek. 300 bin kiiye istihdam salayacak projenin tamamlanmasn heyecanla bekliyoruz. DS, Silvan Barajnn tamamlanmas için youn çalma yürütüyor.

Ana Sayfaya Git