Silvan Barajında geri sayım var

Diyarbakır'ın Silvan Barajında fiziki gerçekleşme yüzde 73'e ulaştı

Haberler 19.04.2021 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bölgedeki tarmsal üretimi artracak Diyarbakrn çlgn projesi olarak nitelendirilen Silvan Projesi kapsamnda yapm süren Silvan Barajnda fiziki gerçekleme yüzde 73 oldu.

DS 10. Bölge Müdürlüünden alnan bilgiye göre, Silvan Projesi GAPn Dicle havzasnda yer alyor. Silvan Projesi kapsamnda Diyarbakrn Sur, Silvan ve Bismil ilçelerine ait alanlar suyla buluacak.

Silvan Barajndan alnacak 212 metreküp sulama suyu, 19 kilometre uzunluundaki Silvan letim Kanal vastasyla 97,6 kilometre uzunluundaki cazibe ana kanalna aktarlacak ve ina edilecek sulama ve depolama tesisleri ile 1 milyon 689 bin 950 dekar cazibe, 660 bin 630 dekar alan da pompaj olmak üzere toplam 2 milyon 350 bin 580 dekar alan sulanacak.

Proje kapsamnda yer alan Silvan Baraj, ara depolamalar ile sulama tesislerinin tamamen bitirilip hayata geçirilmesiyle yaklak 305 bin kiiye i imkan ve ylda 2,11 milyar lira ekonomiye katk salanacak.

Proje, bölgede yaanan isizlik probleminin çözümüne, bölgeleraras farkllklarn giderilmesine ve köyden kente göçün azalmasna katk sunacak.

SLVAN BARAJINDA GER SAYIM

Silvan Projesi kapsamnda Silvan Baraj ve 7 depolama baraj (Ambar Baraj, Kuruçay Baraj, Pamukçay Baraj, Balar Baraj, Bulakldere Baraj, Kbrs Baraj ve Karacalar Baraj) yer alyor. Projenin geni bir alan kapsamas ve yaplacak imalatlarn büyük hacimli olmas nedeniyle sulama tesisleri ksmlara ayrld. Proje muhtevasnda Silvan Baraj bata olmak üzere 8 baraj ve 23 sulama tesisi olmak üzere toplam 31 i mevcut.

Silvan Baraj 175,50 metre yüksekliindeki 8,7 milyon metreküp hacimli gövdesi ile ülkenin ve Avrupann en yüksek ön yüzü beton kaplama tipinde ve oluturaca 7,3 milyar metreküp rezervuar hacmi ile GAPn Atatürk Barajndan sonra 2. büyük baraj olacak.

Silvan Baraj enerji ve sulama amacyla yaplyor. Silvan Baraj rezervuarndan sulamaya verilen su miktar zaman içerisinde artarken Silvan Hidroelektrik Santralinde üretilen elektrik enerjisi azalacak.

Barajn 8,7 milyon metreküp olan gövde dolgusunun tamam bitti. Dolusavak, enerji tüneli, santral binas çalmalar devam ediyor. in fiziki gerçeklemesi yüzde 73e ulat.

naat çalmalarnn 2022 yl sonunda tamamlanmas hedefleniyor.

Ana Sayfaya Git