Şimşek müjdesi!

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, daha fazla tarımsal üretici, esnaf ve sanatkarın uygun koşullarda kredi faiz desteğinden yararlanmasını sağlamak amacıyla düzenleme hazırladıklarını belirterek, buna ilişkin kararname taslaklarını Başbakanlığa gönderdiklerini bildirdi.

Haberler 23.12.2017 - 09:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

imek, ülke ekonomisinin temel talarndan olan tarmsal üreticiler, esnaf ve sanatkarlarn desteklenmesinin hükümetin önceliklerden olduuna iaret ederek, iki kesime de Hazine tarafndan kredi faiz destei salandn hatrlatt.

Daha fazla üretici, esnaf ve sanatkarn uygun koullarda kredi faiz desteinden yararlanmasn salamak amacyla yeni birtakm düzenlemeler yaptklarn anlatan imek, buna ilikin kararname taslaklarn Babakanla gönderdiklerini söyledi.

Tarmsal üretimde verimlilik, karllk ve sürdürülebilirliin salanmas amacyla finansman ihtiyacnn uygun koullarda karlanmasna yönelik Ziraat Bankas ve Tarm Kredi Kooperatifleri Merkez Birlii tarafndan düük faizli kredi kullandrldn anmsatan imek, konusuna göre faizlerin yüzde 25i ile yüzde 100ünün Hazine tarafndan üstlenildiini dile getirdi.

imek, üreticilerin ödedii faiz orannn da konusuna göre yüzde 0 ile 8,25 arasnda deitiini ifade ederek, gelecek yl için bata Gda ve Tarmsal Ürün Piyasalar zleme ve Deerlendirme Komitesi olmak üzere farkl platformlarda gündeme gelen temel politikalarla uyumlu olacak ve tarm sektörünün orta vadeli plann ortaya koyacak ekilde üç yllk dönem için desteklerin belirlenmesinin öngörüldüünü bildirdi.

Bu kapsamda daha fazla üreticinin hayvanclk kredilerinden faydalanabilmesini salamak amacyla 100 bin liraya kadar olan iletme ve yatrm kredilerinde tüm faizin Hazine tarafndan üstlenileceini vurgulayan imek, bununla hayvan arznn artrlmasnn hedeflendiini söyledi.

Hayvansal üretimde önemli bir yer tutan yem maliyetlerinin azaltlmas amacyla da gerekli düzenlemelerin yapldnn altn çizen imek, öyle devam etti:

Tarmsal üretimde istenilen gelimenin salanabilmesi ve küçük üreticilerimizin ürünlerini ileyerek katma deer yaratabilmesi amacyla tarmsal ürünlerin ilenmesi faaliyetleri, yüzde 50 indirim oran ve 5 milyon lira üst limitli olacak ekilde ilk defa faiz destei kapsamna alnmtr. Lisansl depoculuun özendirilmesi ve yaygnlatrlmas amacyla söz konusu yatrmlardaki üst limit, deponun kapasitesine bal olarak kademelendirilmi ve 10 bin tondan fazla kapasitesi bulunan depolar için 20 milyon liraya yükseltilmitir. Türkiyedeki süs bitkisi üretiminin artrlarak ithalatn azaltlmas amacyla yerli üretimin tevik edilmesi için süs bitkisi üretimine yönelik kredi limitleri yükseltilmitir. Ayrca, sera modernizasyonuna yönelik olarak da kredi limitlerinde arta gidilmitir.

imek, 2004 ylndan bu yana devam eden desteklerin sürdürüleceini belirterek, 2018 yl bütçesinde tarmsal üretimin desteklenmesi amacyla 2,65 milyar liralk ödenek tahsis edildiine dikkati çekti.

- Desteklerimiz 2018de de artarak devam edecek

imek, esnaf ve sanatkarlarn desteklenmesi amacyla da Hazine tarafndan önemli çalmalar yürütüldüünü söyledi.

Halk Bankas tarafndan, esnaf ve sanatkarlarn finansman ihtiyaçlarnn uygun koullarda karlanmas amacyla düük faizli kredi kullandrldn hatrlatan imek, faizin tamam veya bir bölümünün de esnaf ve sanatkar desteklemek amacyla Hazinece karlandn ifade etti.

imek, 2018 ylnda da bu destein artarak devam etmesi planlanmaktadr. Bu çerçevede, gelecek yl bütçesinde söz konusu uygulama için 1,5 milyar lira ödenek tahsis edildi ve banka tarafndan kullandrlacak toplam kredi bakiyesinin yüzde 20 artarak 28,8 milyar liraya ulamas hedeflenmitir. dedi.

Düük faizli kredi uygulamasnn yan sra 2015 ylndan beri devam etmekte olan, kaybolmaya yüz tutan meslek kollarnda faaliyet gösteren esnafa, usta giriimci ve genç giriimci esnaflara sfr faizli kredi kullandrlmasna devam edileceinin altn çizen imek, unlar kaydetti:

2018 ylnda yürürlüe girecek kararnameyle giriimci usta faizsiz kredi desteinin en az 3 yl olan ustalk belgesi artn 1 yl olarak deitirdik. Deprem, heyelan, sel afetlerine ve/veya terör olaylarna maruz kalmalar nedeniyle KOSGEB Acil Destek Kredisi Program kapsamnda KOSGEB destekli kredilerden yararlanacak esnaf ve sanatkarlarn kararname kapsamnda kredi kullanabilmelerine ilikin istisna getirdik. Böylece konuya ilikin kararname kapsam geniletilerek daha fazla esnaf ve sanatkara ulalmas hedeflenmitir.

Ana Sayfaya Git