Şimşek'ten çarpıcı trafik sigortası açıklaması

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ekonomiye dair önemli açıklamalar yaptı. NTV canlı yayınında konuşan Şimşek “önümüzdeki yıl büyüme ez az yüzde 5 olur” dedi. Trafik sigortası ile ilgili de önemli mesajlar veren Şimşek "Ödenen her 100 liralık primin neredeyse 30-31 lirası vergi SGK kesintilerine gidiyor.

Haberler 04.08.2017 - 08:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

imek, açklamasnda, Türkiyede enflasyonun düük tek haneli rakamlara inmesi gerektiini belirtti ve gda enflasyonunun risk alan oluturduunu dile getirdi. Babakan Yardmcs, enflasyonun 2018de yüzde 7nin altna ineceini öngörüyor.

imek konumasnda unlar söyledi:

* Belirsizliklerin azalmasnda önümüzdeki 12 ay kritik. En büyük tevik belirsizliklerin azaltlmasdr. Güçlü bir hükümet var. Siyasi belirsizlik yok. Ümit ederim yakn corafyamzdaki belirsizlikler de azalr. Bir miktar reformla oklara kar direncimizi artrarak inanyorum ki Türkiyeyi yüzde 5üin üzerinde bir büyüme trendine oturturuz.

EN KÖTÜSÜ GERDE KALDI

* Ben aylar önce söyledim. En kötüsü geride kald diye. Yava yava artk enerjimizi o alanlara deil, enerjimizi kapsayc büyümeye, istihdam artn salayacak reformlara O nedenle önümüzdeki 12 ay kritik. Bir taraftan reform, bir taraftan belirsizliklerin azald, zaten siyasi belirsizlik yok. nallah ansmz da yaver gider yakn corafyamzdaki skntlar azalr. Biz istesek de istemesek de bir çok klasik pazarmz çökmü durumda. Libya, Irak gibi. Sadece Pazar kaybetmiyoruz 3,5 milyonun üzerinde göç dalgasyla kar karyayz.

* Son 15 yla baktmz zaman Türkiye tüm bu oklara ramen yüzde 5,7 büyümü. Türkiye, yani biz temellerimiz salam sorunlarmz var. imdi bir miktar reformla oklara kar direncimizi artrarak bir miktar da yatrmclarn kafasndaki soru iaretlerini daha fazla gidererek Türkiye yeniden yüzde 5in üzerinde büyüme politikasna oturturuz.

YETERNCE çABA GÖSTERMYORLAR

*Açk söyleyeyim ben buradan, bu kadar cömert emeklilik sistemimiz var. Emeklilik irketlerimizin yeterince çaba göstermediini söylesem sanrm makul olur. Bir kere oto katlmda performans güçlü olacak. Niye? çünkü tedbir aldk. Firmalar gidip çaba harcayp masraf yapma zorunda deiller. Biz bu kayglar gözeterek, performansn zayf olmasn dikkate alarak, global varlklar nasl hangi yatrm alanlarna tahsis edeceiz eklinde çallma yaptk. Mevduatta biliyorsunuz getiriler yüksek. Bir kere net olarak devletin verdii yüzde 25e ek olarak orada bir performans olacak. laveten geriye kalan da hazine katlarna, orada da risk düüktür genelde. Büyük resime baktmz zaman önümüzdeki dönemde ilginin artacan düünüyorum. Niye? çünkü performans görecekler.

BESTE 6.8 MLYON KATILIMCI VAR

*Dier alanda bir baarszlk deil, baar var. Biz 2013te BESi yeniden yaplandrdk. 6,8 milyon katlmc var, 70 milyar liralk bir birikim var. Hakkn verin sistem baarl olmu. Otomatik katlmda da 2,6 milyon katlmc var, 775 milyon lira da birikim var. Firmalardan bir miktar daha çaba istiyoruz. Biraz reklam yapsnlar, bu sistemi anlatsnlar.

*Cayma süresinde çalyoruz. Belki onu biraz esnetirsek Bakacaz, çalyoruz. Belki vatandalar getiriyi görür birikimi görür ve sistemde kalr.

çIKANLARIN ORANI YÜZDE 38

*Sistemden çkanlar yüzde 38. Ayrlanlarn neredeyse yars gönüllü bireysel emeklilii olanlar. ki tane bireysel emeklilik hesabn istemiyorsunuz. Ne yapyorsunuz? Oto katlmdan çkyorsunuz. Biz dorusu yüzde 10lar civarnda bir cayma bekliyorduk. Orada da demek ki çok iyimsermiiz.

*Bir kere sistem çalyor. Biz prime bir tavan getirdik. Sigorta irketleri tek tarafl bazen açklyorlar. Primlerini çok hzl artrdlar. Ne oluyor diye sorduumuzda, yarg kararlar mevcut düzenlemeleri dikkate almyor dediler. Biz yeni net düzenleme yaptk. Siz de gereini yapn dedik. Yok dediler, biz yargy bekleyelim. Biz de dedik ki bu böyle olmaz. Buradaki fikir ayrlmz var.

*Tabi bu tavan prim uygulamasna geçince de baz firmalar imtina ettiler. Biz yeni bir düzenleme yaptk. Riskli sigortallar havuzu oluturduk.

*unu söyleyeyim, tekrar edeyim. Ben rekabet yoluyla bu sistemin çalmasn tercih ederim. Yani bu tavan fiyat uygulamalarn ben doru bulmuyorum, mecbur braktlar bizi. Ben isterim ki üç boyutlu bakalm bu olaya. Bizim yaptmz sistem dikkate alnsn. ki, sistem normal ilesin, o patikada bir fiyatlama. Ona ilaveten yükleri ar, ödenen her 100 liralk primin neredeyse 30-31 liras vergi SGK kesintilerine gidiyor. Ben de çalyorum u anda, maliye bakanmzla konuacaz. Üçüncü olarak, teknoloji hzla geliiyor. imdi zamanla trafik kazalar da ciddi ekilde azalacak yapsal olarak. Ama bu zorunlu trafik sigortas.

Ana Sayfaya Git