Şırnak ihracatta 2018'e hızlı başladı

Şırnak, DAİB'in sorumluluk alanındaki 17 ilden yeni yılın ilk ayında yapılan 134 milyon 212 bin dolarlık ihracatın yüzde 18'ini gerçekleştirerek birliğin ihracat şampiyonu oldu

Haberler 12.02.2018 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnak, Dou Anadolu hracatçlar Birliinin (DAB) sorumluluk alanndaki 17 ilden Ocak 2018de yaplan 134 milyon 212 bin dolarlk ihracatn yaklak yüzde 18ni gerçekletirerek birliin ihracat lideri oldu.

DABin sorumluluk alanndaki Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerindeki Ar, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Erzurum, Erzincan, Elaz, Idr, Hakkari, Mu, rnak, Tunceli, Van, Kars ve Siirtten ocak aynda 171 ülkeye 134 milyon 212 bin dolarlk ihracat gerçekletirildi.

Geçen yl ocak aynda 21 milyon dolarlk ihracat yapan rnak, bu yl ocak aynda yüzde 14lük artla 24 milyon dolarlk ihracata imza atarak, birliin sorumluluk alanndaki iller arasnda ilk sray ald.

Bu yln ilk ayndaki ihracatn iller bazndaki dalmnda rnak Idr, Elaz ve Hakkari takip etti.

Geçen yln ocak aynda 4 milyon 340 bin dolarlk ihracat yaplan Idrdan yüzde 77lik artla 7 milyon 700 bin dolar, Elazdan yüzde 17lik artla 2 milyon 300 bin dolar, Hakkariden ise yüzde 45lik artla 4 milyon dolarlk ihracat gerçekletirildi.

EN FAZLA HRACAT IRNAK LMZDEN

DAB Yönetim Kurulu Bakan Cemal engel, birlie bal 17 il arasnda ocak aynda en fazla ihracatn rnaktan yapldn söyledi.

Söz konusu dönemde gerçekleen ihracattaki artn sevindirici olduunu anlatan engel, rnak bu yl ocak aynda geçen yln ayn dönemine göre yüzde 14lük artla 24 milyon dolarlk ihracat yapt. 2017 ylnda da bölge illeri arasnda en çok ihracat rnaktan yaplmt. dedi.

engel, rnaktan yerleik firmalar tarafndan son yllarda gda ürünlerinin yan sra ya meyve ve sebze ihraç edildiini aktard.

Bölgede ihracatn, art trendinde olduuna iaret eden engel, DABe bal 17 ildeki üye firmalar sayesinde yln ilk aynda 134 milyon 212 bin dolar tutarnda ihracat gerçekletirildi. Bal illerdeki ihracatn yaklak yüzde 18ine tekabül eden 24 milyon dolarlk ksm ise rnak tarafndan yapld. Bu rakamla da 17 ilin yer ald bölgemizden en fazla ihracat yapan rnak oldu. diye konutu.

engel, DAB olarak en çok kimya ve kimyevi ürünler bata olmak üzere hazr giyim, demir ve demir çelik ürünleri; rnaktan ise arlkla ya sebze ve meyve ile inaat sektörü ürünlerinin ihraç edildiini dile getirdi.

rnakn yan sra birçok ilde de ihracatn arttn vurgulayan engel, bölgedeki i adamlarna Ar-Ge çalmas yapmalarn önerdi.

ORTADOUNUN, TÜRKYENN ÜRETT BÜTÜN ÜRÜNLERE HTYACI VAR

Ekonomi Bakanl ve Türkiye hracatçlar Meclisine (TM) kendilerine verdikleri desteklerden ötürü teekkür eden engel, unlar kaydetti:

En büyük ticaret bu bölgeden yaplacak, haliyle hazrlkl olmamz lazm. Ortadouyu okyanusa benzetiyorum, okyanusun ne kadar suya ihtiyac varsa Ortadounun da Türkiyenin ürettii ve üretecei bütün ürünlere ihtiyac var. Üretime ve istihdama önem verip, devletin teviklerini çok iyi kullanmak gerekiyor. Bu anlamda sürekli firmalarmzn yanndayz.

DABin sorumluluk alannda, 2017 ylnda 1 milyar 810 milyon dolarlk ihracatn 300 milyon dolarlk ksmn gerçekletiren rnak, 17 il arasnda ihracatta ilk srada yer almt.

Ana Sayfaya Git