Sistem değişiyor...

Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Zeybekci, "AB ile Türkiye'nin tarım politikaları arasında büyük farklar var. Çiftçinin alması gereken o fiyatı, gümrük duvarlarıyla koruyarak tüketiciye ödettiriyoruz" dedi.

Haberler 16.01.2017 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Zeybekci, tarmn Gümrük Birliine dahil edilmesiyle etten buday birçok ürünün ucuzlayacana iaret etti.

Ekonomi Bakan Nihat Zeybekci, Gümrük Birliinin güncellenmesinin Türkiye için çok önemli olduunu söyledi. Gümrük Birlii anlamasnn mevcut halinden AB ve Türkiyenin kazançl çktna iaret eden Zeybekci, özellikle tarm sektöründe ciddi deiimin sinyalini verdi.

Konuyla ilgili analiz yaptklarnda 4 farkl senaryonun ortaya çktn söyleyen Zeybekci, Türkiye için önemli olann ikinci senaryo olduunu ifade etti. Zeybekçi, söz konusu senaryo ile ilgili öyle konutu:

stediimiz ikinci senaryonun gerçeklemesi. Bu senaryoyu Türkiye için çok daha uygun olarak görüyoruz. Bu senaryoda GSYHde yüzde 2lik bir art oluyor, bu yaklak 30-40 milyar dolarlk bir etki demek. hracatta bugüne kadarki trendin dnda en sonuna geldiinizde yüzde 25lik bir ilave demek. ABnin Türkiyeye ihracatnda da bu seviyede bir art gözleniyor. Toplam havuz ve ekonomi büyüyor.

SSTEM DEYOR

Bakan Zeybekci, yapm olduklar etki deerlendirmelerinde kendilerini en çok zorlayabilecek bölümün tarm olduunu belirterek, unlar kaydetti:

AB ile Türkiyenin tarm politikalar arasnda büyük farklar var. Biz tarm, çiftçiyi, tarmsal ürünleri salarken gümrük duvarlar ile koruma politikalar güdüyoruz. çiftçinin almas gereken o fiyat, gümrük duvarlaryla koruyarak tüketiciye ödettiriyoruz. Yani 20-25 liraya tüketecei eti 40-50 liraya tükettirerek parasn tüketiciye ödetiyoruz. Buday dünyada 200 lirayken, biz budaya burada 400 lira fiyat vererek yine fark tüketiciye ödetiyoruz.

Bu yanl deil doru, ama farkl bir doruyu AB yapyor. Piyasalarn açyor, vatanda ucuz tüketiyor. Dier taraftan da et, süt yumurta, tarm ürünleri üretene belirlemi olduu politikalarla bütçeden direk destek veriyor. Türkiye olarak biz de tarm Gümrük Birliine dahil ettiimiz zaman böyle bir dönüüm yaayacaz.

Ana Sayfaya Git