Siverek bağları bir bir yok oluyor

Siverek ilçesinde bulunan üzüm bağlarının sayısı günden güne azalıyor.

Haberler 29.05.2018 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

25-30 yl önce 16 tür üzüm çeidinin yetitii anlurfann Siverek ilçesinde, ba alanlarnn imara açlmas, bilinçsiz yetitiricilik, ilaçlama ve kuraklk gibi nedenlerden dolay üzüm balarnn says günden güne azalyor. u an 3 tür üzümün yetitirildii ilçede, pekmeziyle ifa kayna olan ire balar da kuruyor. Bir zamanlar yüzlerce ailenin geçim kayna olan, büyükehirlere binlerce ton pekmez ihraç edilen bölge son yllarda ise kendi ihtiyacn bile karlayamaz duruma geldi.

BALAR YOK OLUYOR

lçeye 10 kilometre uzaklkta bulunan Üstünta köyünde baclkla uraan Servan Bayraktar, 2-3 yl öncesine kadar 500-600 kök üzüm aacnn olduunu belirterek, 2-3 yl içinde balarmdan yars kurudu, kalan ise ürün vermiyor, bir hastalk m nedir bilemiyoruz. 3-4 yl öncesinde dört, be at arabas üzüm bu badan toplar ve pekmez yapardk, bu badan ylda yedi, sekiz bin TL pekmez ve ürün satyordum. Geçen yl bam hiç ürün vermedi, bu senede kurumu durumda, bende geldim klk için odunlarn topladm. Bu bizim balarmz Sivereke üzgü ire üzümü balardr, bölgede bunun gibi üzüm yoktur, yetkililerin bir an önce bu soruna çözüm bulmalarn istiyorum eklinde konutu

Vatandalar bölgede bacln yeniden canlanmas, yaygnlatrlmas ve tevik edilmesi için devlet tarafndan baclkla uraanlarn desteklenmesi istendi.

Ana Sayfaya Git