Şoförlerin korkulu ruyası!

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, suistimal edildiği ve amacından saptırıldığı gerekçesiyle geçen yıl kaldırılan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi'nin (TEDES) tekrar geri döndüğünü, uygulamanın, sistemini yeni usul ve esaslara göre yenileyen İstanbul ve Konya'da gelecek hafta faaliyete geçeceğini söyledi.

Haberler 29.05.2017 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ayn zamanda AK Parti Erzurum Milletvekili olan Ilcal, TEDESin trafik kazalarn ve dolaysyla can kaybn önlemek için Türkiyenin farkl illerinde uygulanmaya balandn anmsatt.

Ilcal, ehir içinde trafiin düzenlenmesi, mal ve can kaybnn önlenmesi, hz ve k ihlalinin önüne geçilmesi gibi amaçlarla kurulan TEDESte kesilen cezalarn yüzde 70inin Hazineye yüzde 30unun ise belediyelere gittiini hatrlatt.

Getirilen düzenleme ile belediyelerin yüzde 30 pay almasnn onlarn isteini artrdn dile getiren Ilcal, bu sayede sistemin hzla yayldn anlatt.

Ilcal, Ancak sonra bu ii suistimal edenler oldu. Bilerek veya bilmeyerek baz belediyeler ve sistemi kuran irketler bunu bir gelir kapsna dönütürdü. amacndan çkt. Sonra hepimiz anormal ve haksz cezalarn kesildiini gördük. diye konutu.

Özellikle Orduda kesilen anormal cezalar sonras vatandalardan tepki alndn ifade eden Ilcal, sonrasnda çileri Bakanlnn harekete geçtiini ve TEDESi kaldrdn söyledi.

Ilcal, TEDES üzerinden adeta tuzak kurarak vatandan gelir kapsna dönütürülmesine çileri Bakanlnn müsaade etmediinin altn çizdi.

- Düzenleme yapan devreye alabilecek

Ilcal, TEDESin kaldrlmasnn çare olmadnn görülmesi üzerine ilgili taraflarn bir araya geldiini belirterek, sistemin nasl olmas gerektiine dair usul ve esaslar belirleyen yeni mevzuat oluturulduunu söyledi.

Eksiklerin ve yaplmas gerekenlerin ne olduunun belirlenmesinden sonra bunun belediyelere de iletildiini anlatan Ilcal, öyle devam etti:

Yeni usul ve artlara göre düzenleme yapanlar sistemi tekrar uygulamaya alabilecek. Bunun esas amac can kaybn azaltmak. nsanlarmz trafikte hayatlarn kaybetmesin. Bunun içine ticareti koyduun zamanda ite bu kadar önemli sistemleri durdurup tekrar yeni düzenlemeler yapmak durumunda kalyoruz. Yeni düzenlemelerle beraber TEDES tekrar devreye girecek. Bizim bunu elle, trafik polisi ile yapmamz mümkün deil.

- Geçen ylki kazalarda 7 bin 300 kii öldü, maddi hasar 30 milyar TL

Ilcal, yaplan bir incelemede stanbulda sadece bir kavakta TEDES veya trafik polisi olmamas durumunda bir günde bin ihlal yapldnn görüldüünü vurgulad.

Geçen yl ülke genelinde bir milyon 182 bin trafik kazasnda 7 bin 300 kiinin hayatn kaybettiini dile getiren Ilcal, bu kazalarda 307 bin 619 kiinin yaraland aktard.

Ilcal, Bizim ilk önceliimiz can kaybn önlemek. Cann telafisi yok. Ama bir de maddi kayb var ülkenin. Geçen ylki trafik kazalarnda 30 milyar liralk hasar meydana geldi. Bu çok ciddi bir rakam. ifadelerini kulland.

- stanbul ve Konyada balyor, 130 belediye bavurdu

Ilcal, Türkiyenin trafik yazlm konusunda artk çok ciddi ilerlediini belirterek, Akll sistemleri ne kadar devreye koyarsak, 7 gün 24 saat sürekli denetim salarsak ölümlü kazalarda da önemli bir azalma salayacaz. Bunun için Emniyet Genel Müdürlüü büyük bir gayret içinde. statistiklerde azalma var ama tam yeterli deil. dedi.

Elektronik denetleme sistemini, kaldrlmadan önce 19 belediyenin uygulamaya aldn anmsatan Ilcal, emniyet yetkililerinde ald bilgiye göre TEDESi yeni usul ve mevzuatlara göre yenileyen stanbul ve Konyada uygulamann gelecek hafta balayacan söyledi.

Ilcal, TEDES için halihazrda bavuran belediye saysnn ise 130 olduunu kaydederek, Intertraffic stanbul Fuarnda düzenlenen bir panelde çok sayda büyükehrin ulam yetkilisiyle bir araya geldiini ve sistemi kendilerine anlattn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git