Soğan Tavan Yaptı

Arz ve talep dengesizliğine bazı yerlerde şiddetli yağışlar da eklenince, patates ve soğan fiyatları tavan yaptı. Haziran ayında tarımsal ürünlerdeki en belirgin fiyat artışı patates ve soğanda yaşandı. Patatesin raflardaki fiyatı 6 liraya kadar çıkarken, soğanın fiyatı da 6,5 lirayı buldu.

Haberler 21.06.2018 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bayram öncesi ard ardna gelen zamlarn ardndan patates ve soan fiyatlar halkn cebini yakmaya balad. Bir ay önce market ve pazarlarda 1,5-2 TL arasnda satlan soann kilosu 6-6,5 liraya, 1 lira ile 1,5 lira arasnda satlan patatesin fiyat ise 6 liraya kadar çkt.

Hasat mevsimi olmasna ramen soan ve patatesteki bu fiyat art vatandan tepkisine neden oldu.

Sektör temsilcileri ise fiyat artnn geçici olduunu, yerli ürünlerin çkmas halinde fiyatlarn normale dönebileceine dikkat çekti.

Her yl soan ve patates eken çiftçi bu sene ekmedi

Diyarbakr Meyve ve Sebze Toptanclar Dernei Yönetim Kurulu üyelerinden Ali Ta Soan ve patateste bu sene rekolte az. Fiyatlarn yükselmesinin asl sebebi üretimin az olmas. Üretim az olduu için de fiyatlar ister istemez yükseldi. Bu da yaklak bir aydr devam ediyor. in sonu nereye varr onu bilemiyoruz. u an komisyoncuda soan 4,5- 5 liradan satlyor. Pazarda ise 6-6,5 liraya yükselmi. Patatesi ise biz burada ortalama 3 liradan satyoruz. Soan arlkl olarak Adana tarafndan geliyor. Patates ise farkl illerden geliyor. Geçen sene soan ve patates normal fiyatndan satlyordu. Tarlada 40-50 kurua satlyor, bu da üreticiyi memnun etmiyordu. Bizim burada fiyatlar arz ve talebe bal. Bir mal az ise burada fiyatlar yükseliyor. Mal çok olduu zaman ise fiyat düüyor. Geçen sene patates ve soan çok olduu için fiyatlar düüktü. Her yl soan ve patates eken çiftçi bu sene ekmedi. Ekmedii için de üretim dütü. ster istemez fiyatlar yükselmeye balad. Yerli ürün çknca fiyatlar düebilir ama yine de ne olacan tahmin edemiyoruz. dedi.

Soan ve patates fiyatlarnda her gün art yaanyor

Diyarbakr Meyve ve Sebze komisyoncularndan Hac Esen ise unlar söyledi: Bir haftadan bu yana fiyatlarda her gün 50-60-70 kuru art yaanyor. Soan 4 lira 75 kurutan, patates ise 2 lira 80 kurutan satlyor. Bunun en önemli sebebi yeterli ürün olmamas. Verimin az olmasnn nedeni de yalarn bu sene çok olmas. Yalar, ürünün tarlada çürümesine neden oldu. u anda Nevehirden patates geliyor. Adana tarafndan ise kuru soan geliyor. Fiyatlardaki bu art 15-20 gün daha sürer. Domatesin fiyat da yüksek. Domates fiyatnn yüksek olmasnn sebebi ise Adanadaki scaklk. Poyraz domatesi yakt. Ürünler çöpe gitti. Mesela 10 tonluk üründen 2 ton ürün çkt. O yüzden domates de pahal oldu. Biber de pahal. Havuç 5 lira. Ben 42 senedir komisyoncuyum, böyle fiyat görmedim. çevre illerdeki ürünler çknca saydmz tüm bu ürünlerin fiyatlar düer.

81 vilayet 2-3 vilayetin soan ve patatesine bakyor

Fiyatlarn 2-3 haftadr böyle yükseldiini söyleyen Diyarbakr Meyve ve Sebze komisyoncularndan Ramazan çakc ise Bu böyle devam etmez, yeni ürün çknca illaki fiyatlar düecek. ifadelerini kulland.

çakc Soan daha önce 2-2,5 lirayd. imdi 5 liraya çkt. Bu da havann scak olmasndan kaynaklanyor. Mesela Adana tarafnda soanlar tarlada yand. Ürün yetersiz kalnca fiyatlar yükseliyor. Her yere yetimiyor. Bizim insanlarmz tembelletii için 81 vilayet 2-3 vilayetin soan ve patatesine bakyor. Mersin, Adana, Nevehir ve Amasya dndan ürün gelmeyince fiyatlar yükseliyor. Bu böyle devam etmez, yeni ürün çknca illaki fiyatlar düecek. ifadelerini kulland.

Pazarlarda serbestlik var, denetleme yok

Pazarlarda serbestlik var, denetleme yok. diyen çakc Adam tarladan ürün alyor. Bir liraya pazara sokuyor, 4 liraya satyor. Kimse bunu kontrol etmiyor. Fiyat art da bize mal oluyor. Denetleme yok, baboluk var. Pazarcnn vergisi yok. Biz burada vergi veriyoruz. Pazarcy serbest brakmlar. Bizi kafese tkmlar. Bize büyük bir hakszlk yaplyor. çou pazarc 300-400 ton soan depoluyor. Yava yava satyor. Bu komisyoncular ilgilendiren bir konu deil. Pazarclar ie el att zaman böyle oluyor. Pazarc gelip halden kuru soan almyor, çou dardan alyor. Ambarlar dolu. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git