Solucan gübresi

Günde 1 saat çalışarak ayda 3 ton solucan gübresi üretiyor

Haberler 23.11.2020 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnak Üniversitesinde 600 bin Kaliforniya solucan alarak gübre üretimine balayan Abdulmutalip Kocaman, 4 ayda solucan saysn 1,5 milyona çkard. Günde 1 saat çalan Kocaman, ayda 3 tondan fazla gübre ürettiini ifade ederek, Solucan gübresini yeil bitkiler olmak üzere bütün yeil, aaç veya yeeren bitki anlamnda çimlerde dahil olmak üzere meyve aaçlar, klk veya yazlk veya ilkbahar ve son baharda yetien bütün sebze meyvelerde kullanabiliyoruz. dedi.

çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Alt Bitki Besleme Bölümü mezunu Ziraat Mühendisi Abdulmutalip Kocaman, rnak Üniversitesi Rektörü Mehmet Emin Erkan ile Halk Eitim Merkezi Müdürü Mesut Erkanla yapt aratrmalar sonucunda Kaliforniya solucan gübresi üretimine balad. 600 bin solucan ile üretime balayan Kocaman 4 ayda solucan saysn 1,5 milyona çkard. Dünyada 70 yl akn süredir gelimi tarm ülkelerinde kullanlan solucan gübresi, rnakta ilk defa üretilmeye baland.

TOPRAI KMYASALLARDAN ARINDIRIYOR

Solucan gübresi yetitii topra kimyasallardan arndrrken, ürünlerin organiklii kalc klyor. Sebze ve meyvelerde yüzde 50 orannda yüksek verim salayan solucan gübresi, toprakta 3 yl etkili olmasnn yannda sulamada da tasarruf salyor. Besleyici, köklendirici, güçlendirici, verim artrc ve erkencilik salayan özellikleri ile giderek daha fazla tercih edilmeye balayan solucan gübresi, ayrca sinek ve böcek gibi zararllar da tarmsal ilaç kullanmadan bitkilerden uzak tutuyor.

SZ OLANLAR çN çOK ZAHMETSZ VE KOLAY BR

Ziraat Mühendisi Kocaman, solucan gübresi üretiminin isiz olanlar için çok zahmetsiz, kolay ve ekonomik bir i olduunu söyledi. Kocaman, rnak Üniversitesinde yapm olduumuz solucan gübresi üretimi ile birlikte yaklak olarak 4üncü aymza girdik. lk etapta 600 bin solucanla baladk. Diyarbakrdaki bir irketten aldmz solucanlarla birlikte u an solucanlarmzn ortalama says yaklak 1,5 milyon dolaynda. Solucanlarmz ylda 4 defa olmak üzere üreme yapyor. 2 kasa ile baladk, imdi 4 kasamz mevcut. olana bulamayan arkadalar için çok zahmetsiz ve kolay günde belki yarm saatlerini almayacak süre ile gerçekletirebilecekleri ve ekonomik olarak yapabilecekleri bir i olarak rnak halknn hizmetine sunmu olduumuz bir i dedi.

Solucan Gübresi üretimi iine girmek isteyen herkese yardmc olacaklarn belirten Kocaman, Solucan gübresini yeil bitkiler olmak üzere bütün yeil, aaç veya yeeren bitki anlamnda çimlerde dahil olmak üzere meyve aaçlar, klk veya yazlk veya ilkbahar ve son baharda yetien bütün sebze meyvelerde kullanabiliyoruz. Organik olarak dier sentetik gübrelerden çok daha avantajl olan bu gübre hem yapm kolay hem çevreci hem de organik bir gübre. Biz bu gübreyi doaya zarar vermeden tam tersine doay iyiletirerek çevremize veya yetitirdiimiz ürünlerimize atabiliriz diye konutu.

SOLUCAN GÜBRESNN TONU 3 BN 500 TL

Solucan gübresinin tonunun piyasa deerinin 3 bin 500 lira olduunu anlatan Kocaman, unlar söyledi:

Seri üretime baladmz zaman 4 ay gibi bir süre içerisinde yaklak 4 ton solucan gübresi üretmekteyiz. Bunun fiyat ton bana 3 bin 500 TL. 4 ay gibi bir süre zarfnda ortalama 13 bin lira kazanc var. Bunu daha hzl veya daha fazla para kazanmak isteyen arkadalar solucan saysn fazla tutabilirler. Firmamz veya i yerini büyütmek istiyorsak kasa saymz 3 veya 4 ayda bir solucanlarmzn üremesine bal olarak arttrabiliyoruz. Daha ileriki süreler içerisinde seri üretime geçmek isteyenler kasa saylarn artrmadan seri üretime geçebilirler.

Ana Sayfaya Git