Solucan gübresi geçim kaynağı!

Batman’ın Sason ilçesinde Suzan Kılıç, yaşadığı binanın zemin katında kurduğu solucan çiftliğinde 6 ayda 1 buçuk ton organik solucan gübresi elde ediyor. Kurs hocasının tavsiyesi üzerine bu işe başlayan Kılız, destek verilmesi halinde tesisini büyütmeyi hedefliyor.

Haberler 21.10.2020 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmann Sason ilçesinde Suzan Klç, yaad binann zemin katnda kurduu solucan çiftliinde 6 ayda 1 buçuk ton organik solucan gübresi elde ediyor. Kurs hocasnn tavsiyesi üzerine bu ie balayan Klz, destek verilmesi halinde tesisini büyütmeyi hedefliyor.

GEç KAYNAI OLDU

Büro yönetimi ve yönetici asistan bölümü mezunu Suzan Klç, ei Bülent Klç ve ailesinin desteini alarak yüz bin krmz Kaliforniye solucan ile balad iine, imdi iki milyon solucanla 1,5 ton gübre paketleyip çiftçilere satlyor. Atanmay bekleyen Klç çifti, organik solucan gübresi üreterek kendilerini geçindiriyor. ki yl önce KOSGEB kurs hocasnn kendisine solucan gübresi üretme iini önerdiini aktaran Suzan Klç, tamamen organik solucan gübresinin uyguland bitkilerde ciddi oranda verim art salandn söyledi.

KOSGEB DESTEKL

Klç, ki yl önce KOSGEB kursuna katldmda kurs hocam bana solucan gübresi üretme iini önermiti. Yaklak bir yl aratrma yaptm ve organik solucan gübresi hakknda bilgi sahibi oldum. Eimle birlikte yaptmz aratrma sonucu solucan çiftlii kurmaya karar verdik. Eimin destei ve ailemin destei ile bu ie girdim. Balangçta 100 bin olan solucan saymz, imdi iki milyonu at. Bölgemizde organik olmayan kimyasal gübrelerin kullanlmas yüzünden topran verimlilii her geçen gün azalmaktadr. Organik solucan gübresi topran verimliini arttrmak, asitli, kumlu topraklarn parçacklarn birbirilerine balar, ar killi topraklarda parça balln geveterek gözenekli yapy arttrr. Bitki tarafndan kullanlmayan fosfor, potasyum, demir gibi bitki besin elementlerini toprakta çözünür hale getirerek bitki tarafndan almn kolaylatrr. Ksa sürede daha fazla verim ve gübre topraa kartnda, toprak bitki besin maddeleri yönünden zenginleir ve verimlilii artar. Bitkiyi hem besliyor hem de koruyor. Solucan gübresi ayrca bitkinin büyüme hzn arttrr. çiftçilerimize solucan gübresini öneriyoruz dedi.

Restoran ve kafe gibi i yerlerinden çay posas, yumurta kabuu, sebze ve meyve gibi atklar toplayarak, tesisinde solucanlara mama olarak veren Klç ailesi, daha fazla üretim elde etmek için tesislerini büyütmeyi hedefliyor.

Ana Sayfaya Git