Solucanlarla Organik gübre

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde 26 yaşındaki genç girişimci Hüseyin Sımak, kiraladığı çiftlikte solucan gübresi üreterek aile ekonomisine katkı sağlıyor.

Haberler 08.12.2021 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siverek ilçesinde ikamet eden 26 yanda ki Hüseyin Smak, aile bütçesine katk salamak amacyla yapt aratrmalar sonucu, ilçede ve bölgede iyi bir pazar bulabileceine inand solucan gübresi üretmeye balad. lçenin Dicle Mahallesinde kiralad 100 metre karelik bir çiftlik evinde üretim yapmaya balayan Smakn amac, gelecek yl 500 metre karelik bir tesis kurarak, daha fazla üretim gerçekletirmek. lk yl 25 ton gübre üreten Smakn amac, gelecek yl bunu 100 tona çkarmak.

Uzun aratrmalar sonucu solucan gübresi üretimine karar verdiini söyleyen Hüseyin Smak, Mantar yetitiricilii, ipek böcei yetitiricilii ve solucan gübresi üzerine uzun aratrmalar yaptm ve en sonunca organik solucan gübresi üreticiliine karar verdim. Siverek tarma dayal bir bölge olduu için, burada solucan gübresinin gidebileceine inandm ve yapmaya karar verdim dedi

Gübre yapmnda solucanlara yem olarak hayvan gübresi verdiini söyleyen Smak öyle devam etti, Birkaç ay güne altnda kuruyan gübreyi, biraz nemlendirerek solucanlara veriyoruz. Haftada bir bu yemi veriyoruz, hayvanlara takviye yem olarak ta meyve kabuklar, sebze ve meyve artklarn veriyoruz. Ayda bir defa solucanlarn yapt gübreyi çkartp, satabiliyoruz.

e karar verdiimde arkadalarm benimle alay etti

Bu ie balarken arkadalarnn kendisiyle alay ettiini söyleyen Hüseyin Gölba, Arkadalarm sen solucan gübresi yapmaya balaynca çiftlie tavuk getireceiz, solucanlar yesinler diye dalga geçiyorlard. Bana yapamazsn diyorlard. Allaha ükür yapmaya çaltm ve baardm. u anda ciddi anlamda talep var, özelikle kimyasal gübrenin fiyat artndan sonra bu talep daha da büyüdü. Ben bu ie balarken öyle bir mesajla balamtm, Kimyasal zehirlenmeye dur de, organik büyümeye devam et. nallah bu tesisimizi daha büyük bir tesis haline getireceiz. Dedi.

Ana Sayfaya Git