Son 4 güne girildi!

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan prim borçları ile vergi borçlarını geçen yıl çıkan af yasası kapsamında yapılandıranlara tanınan ek süre 28 Şubat’ta bitiyor.

Haberler 25.02.2019 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halk arasnda af yasas olarak bilinen 7143 sayl torba kanun geçen yl maysta çkmt. Afla, vergi ve prim borçlarna yaplandrma olana saland. Borçlarn ödeyemeyenler için süre iki kez uzatlmt. Bu uzatmaya ramen 3 milyona yakn kii yaplandrd borcu zamannda ödeyemedi ve 28 ubata kadar yeni bir hak tannd. Bu süre 4 gün sonra bitecek.

SADECE GEç ÖDEME ZAMMI

Ay sonuna kadar ödeme yapan kiilerden, sadece borcun ödenmesi gerektii tarihten itibaren geç ödeme zamm alnacak. Son ödeme tarihi 31 Austos 2018 olan birinci taksit için 8 Eylül 2018den; son ödeme tarihi 31 Ekim 2018 olan ikinci taksit için ise 1 Kasmdan geçerli olmak üzere 28 ubata kadar aylk yüzde 2 orannda geç ödeme zamm eklenecek.

PEN ÖDEMEYENLER

Af yasasyla pein ödeme tercihinde bulunanlarn, gecikme faizi ve cezalar yerine, anaparaya enflasyon art orannda eklenen tutarn yüzde 90 silinmiti.anaparaya, enflasyon farknn sadece yüzde 10u ilave edilerek ödeme olana salanmt. Bunlar ödemeyi pein yapmadklar için yüzde 90 indirim hakkn kaybettiler. Bunlarn anapara borçlar önce borcun doduu tarihten 18 Mays 2018e kadar enflasyon orannda artrlacak. Bu tutara 8 Eylül 2018den 28 ubata kadar aylk yüzde 2 orannda geç ödeme zamm uygulanacak. Taksidi seçip ödeyemeyenlere aylk yüzde 1.045 orannda fark uygulanacak.

GSS PRM BORCU

Yine bu ayn sonuna kadar Genel salk sigortas (GSS) borcunu ödeyenlere kolaylk salanacak. Genellikle gençlerden oluan GSS prim borçlular, borçlarn 28 ubata kadar ödedikleri takdirde gecikme faizi ve gecikme cezas ödemeyecekler. 28 ubattan sonra ödeyenler ise gecikme faizi ve cezasyla birlikte daha yüksek faturalarla kar karya kalacak. Borcunu ödemeyenler 1 Mart itibaryla devlet destekli salk hizmeti alamayacaklar.

BAKURLU TALEP EDECEK

Bakurlu, gündelikçi, oför, sanatç, istee bal veya tarm sigortallar da yaplandrmaya bavurup çkan borcu ödemediyse, 28 ubata kadar ödeme yaparak yaplandrma haklarndan yararlanmaya devam edecek. Primini kendi ödeyenlerin, bu haktan yararlanmak için bal bulunduklar sosyal güvenlik il müdürlüklerine veya sosyal güvenlik merkezlerine yazl talepte bulunmalar art.

HYA HAKKI çN DE...

Prim borçlarn bir süre ödemedikleri için Bakurlularn dondurulan sigorta süreleri de yaplandrmayla ihya edilebiliyordu (aktif hale getiriliyordu).Yaplandrma kanunu kapsamnda bavuruda bulunduu halde borcunu ödemeyenler de 28 ubata kadar ödeme hakkndan yararlanabilmek için bal bulunduklar sosyal güvenlik merkezlerine bavuracaklar.

Ana Sayfaya Git