Son 50 yılın en yükseği!

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni asgari ücreti açıkladı: "2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır. Çalışanın evli olmasına ve çocuk sayısına göre bu rakam daha da yükselmektedir"

Haberler 17.12.2021 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA (AA) - Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, 2022 ylnda asgari ücretin en alt 4 bin 250 lira olarak uygulanacan, çalann evli olmasna ve çocuk saysna göre bu rakamn daha da yükseleceini söyledi.

Erdoan, Cumhurbakanl Külliyesinde içi ve iveren temsilcileri ile yeni asgari ücrete ilikin basn toplants düzenledi.

Konumasna, vatandalar selamlayarak balayan Erdoan, bir sonraki yln asgari ücretinin her yln aralk aynda çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlnn nezaretinde, çalan ve iveren kesimlerinin itirakiyle belirlendiini hatrlatt.

çi ve iverenlerin gelecek yln aralk aynda da ayn çalmay sürdüreceini belirten Erdoan, bu görümelerle seçime gidileceini belirtti.

Bugün gerçekletirilen 4üncü toplant ile nihai karar aamasna gelindiini ifade eden Erdoan, komisyonun, asgari ücretin 4 bin lirann üzerinde olmas gerektii yönünde çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlna görü bildirdiini aktard.

Gerek içi kesimini, gerek iveren kesimini temsilen taraflarn çok farl bir anlay içerisinde, özveriyle bu süreci ilettiini vurgulayan Erdoan, bunun, bugüne kadar allm bir yaklam metodu olmadna, bunlarn ilk defa olduuna dikkati çekti.

Bu durumu toplu sözlemelerde de gördüklerini ve bundan dolay bir Cumhurbakan olarak çok mutlu olduunu dile getiren Erdoan, unlar kaydetti:

Bakanlmz tarafndan ahsma aktarlan bu görü çerçevesinde biz de asgari ücreti belirledik. Buna göre, 2022 ylnda asgari ücretin en alt rakam 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktr. çalann evli olmasna ve çocuk saysna göre bu rakam daha da yükselmektedir. Son 50 yln en yüksek rakamn ifade eden, yüzde asgari ücret olarak söylüyorum, asgari ücret art yüzde 50 seviyesinde gerçeklemitir. Yeni asgari ücretin çalanlarmza, iverenlerimize, ülkemize hayrl olmasn diliyorum. Türkiye Cumhuriyetinin Anayasasnda belirtildii ekilde demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olduunun ifadesi olan bu artla, çalanlarmz fiyat artlar karsnda ezdirmeme kararllmz ortaya koyduumuza inanyorum. Ülkemizin içinden geçtii u zor dönemde elbette çalanlarmz çok daha fazlasn hak ediyor.

çalan olmadan, iveren de olmaz. veren olmadan, çalan olmaz. Hepsi birbirinin adeta mütemmimi. Dolaysyla bu mütemmim cüzler, bu ülkenin kalknmas, devletin güçlü olmas noktasnda taraflar olarak bizim srtmz dayadmz iki önemli unsurdur. diyen Erdoan, Türkiye büyüdükçe, güçlendikçe, imkanlar arttkça bundan çalanlarn da hak ettikleri pay alacann altn çizdi.

- Kimsenin endiesi olmasn

Kimsenin, iveren ve çalan içi üzerinden herhangi bir spekülasyona girmemesi, istismarn yapmamas gerektiini vurgulayan Erdoan, öyle devam etti:

Yani, yok geçmite dolar uydu ve dolarn o olduu dönemden, hesab dolar üzerinden yaparak u anda da asgari ücreti tespit etmek gerekir gibi yaklamlar bir defa bu ülkenin u andaki çalan-iveren, bu noktadaki istismarndan baka bir ey deildir. Bunlara sormak lazm, sizin geçmiinizde acaba siz, Türk lirasnn olduu bu ülkede dolarla m çaltryordunuz bu insanlar? Veya avro ile mi çaltryordunuz bu insanlar? Bu tür spekülatörlüe gerek yok. Bizim paramz bellidir, o da Türk lirasdr. Ve biz, Türk liramz yedirmeyeceiz. Ve u anda baz skntlar var, bu skntlar da evelallah en ksa zamanda aacaz. Bundan kimsenin endiesi olmasn. Yeni ekonomi programmzda önceliimizi istihdamn korunmasna ve gelitirilmesine verdiimizi her frsatta altn çizerek tekrar söylüyoruz. Salgn sürecinde hayata geçirdiimiz istihdam merkezli destek politikalar sayesinde hamdolsun bu konuda herhangi bir sknt yaamadk. Son dönemde döviz kurundaki dalgalanma ve buna bal fahi fiyat artlaryla ortaya çkan belirsizlie de en ksa sürede son vermekte kararlyz.

Türkiyenin yatrm, istihdam, üretim, ihracat odakl büyümesini hzlandrmak için gereken admlar atmay sürdüreceklerini anlatan Erdoan, Önümüzdeki günlerde hayata geçireceimiz yeni tedbirlerle inallah istikrar ve güven ikliminin güçlendirilmesi yolunda çok önemli mesafe kat edeceimize inanyorum. diye konutu.

- Hedeflerimize yaknz demektir

Asgari ücrette tarihi bir art gerçekletirirken, bunun iveren üzerindeki yükünü azaltacak admlar da ihmal etmediklerinin altn çizen Erdoan, Türkiyede onlarca yldr asgari ücretin vergiden muaf tutulmas tartmalarnn yaandn hatrlatt.

Yeni asgari ücret düzenlemesiyle, on yllardr konuulan ite bu özlemi de hayata geçirdiklerine iaret eden Erdoan, Önümüzdeki ylbandan itibaren asgari ücretten alnan gelir vergisi ile damga vergisini kaldryoruz. Bu iki verginin kalkmasyla iveren kesimini 450 liralk ilave bir yükten de kurtarm oluyoruz. Bir baka ifadeyle, asgari ücrette tarihi bir art yaparken, bunun iveren üzerindeki ilave maliyetini 450 lira aaya çekmi bulunuyoruz. dedi.

Hükümet olarak, asgari ücreti fevkalade yüksek bir oranda artrarak çalanlarn, asgari ücretten alnan vergiyi kaldrarak da iverenlerin yannda olduklarn gösterdiklerini ifade eden Erdoan, konumasn öyle sürdürdü:

Böylece istihdamda asgari ücretin artnn yol açt maddi külfetten kaynaklanabilecek muhtemel azallarn da önüne geçtiimize inanyoruz. Daha çok çalmak daha çok üretmek daha çok i ve a kaps açmak, daha çok ihracat yapmak için hiçbir engel hiçbir mazeret brakmama azmiyle yolumuza devam ediyoruz. Ülkemizin ve milletimizin geleceini ne faiz ve kur spekülatörleri ne yeminli iç ve dtaki Türkiye dümanlar ne de bir avuç aç gözlü muhteris belirleyebilir. Bu ülkenin geleceini 84 milyon hep birlikte biz belirleyeceiz. Bu milletin geleceini erkeiyle kadnyla, genciyle yalsyla, içisiyle ivereniyle hep birlikte biz belirleyeceiz. Büyük ve güçlü Türkiyenin inasnda yakaladmz tarihi frsat deerlendirmek için hep birlikte mücadele edecek, hep birlikte ter dökecek, hep birlikte fedakarlk yapacak ve nihayet hep birlikte hedeflerimize ulaacaz. Gelimi ve gelimekte olan ülkeleriyle dünya bocalarken, biz büyümeye devam ediyorsak, hedeflerimize yaknz demektir. Ayn ekilde tüm bu ülkeler ne yapacan bilemez ekilde yalpalarken, biz, hedeflerimize kilitlenmi olarak ilerliyorsak zafere yaknz demektir. Asgari ücreti ite bu anlayla belirledik. Asgari ücretin iveren üzerindeki yükünü ite bu anlayla düürdük.

Yeni asgari ücretin çalanlara ve iverenlere hayrl olmasn dileyen Cumhurbakan Erdoan, bu süreçte emei geçen herkese teekkür etti.

Ana Sayfaya Git