SON Dakika! Torba Teklif'in ilk 11 maddesi TBMM'de kabul edildi

Torba teklifin 11. maddesinin kabul edildiği açıklandı. Ekoomiye ilişkin olan torba tasarının ilk bölümünde yer alan 11 maddesinin kabul edildiği belirtildi.

Haberler 17.06.2020 - 23:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Torba teklifin 11. maddesinin kabul edildii açkland. Ekoomiye ilikin olan torba tasarnn ilk bölümünde yer alan 11 maddesinin kabul edildii belirtildi.

Baz Kanunlarda ve 399 sayl KHKde Deiiklik Yapan Kanun Teklifi ile dier kamu bankalarna, bunlarn bal ortaklk ve itiraklerine salanan istisnadan Vakf Gayrimenkul Yatrm Ortakl Anonim irketinin de yararlandrlmas amaçlanyor.

Teklife göre, Türkiye Vakflar Bankasnn Sermaye Piyasas Kanununa göre faaliyette bulunan gayrimenkul yatrm ortaklklar, Kamu hale Kanununa tabi olmayacak.

Manisa, Elaz, Malatya, Diyarbakr, Adyaman, Tunceli ve Van ile Bingölün Karlova, Yedisu ve Adakl ilçeleri ile Erzurumun çat ilçelerinde bu yl içinde meydana gelen 4 depremden zarar gören vatandalarn maduriyetlerinin giderilmesinin amaçland kanun, bu depremlerde çevre ve ehircilik Bakanl fen heyetlerince tespit edilmi ykk, ar veya orta hasarl konut, ahr ve i yerlerinden hak sahibi olan afetzedelere destek salanmasna imkan tanyor.

Yurt Dnda Bulunan Türk Vatandalarnn Yurt Dnda Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakmndan Deerlendirilmesi Hakknda Kanuna yaplan eklemeyle yurt dnda bulunan vatandalarn zorunlu sigorta kapsamnda olmakla birlikte sigorta primi ödemesinden muaf olacak ekilde ksa süreli çalmalarnn, zorunlu çalma olarak deerlendirilip aylk balanamamas veya balanm aylklarn bu çalmalar nedeniyle kesilmesinin önüne geçiyor. Bu kapsamda çalan vatandalara aylk balanabilecek, aylk alanlarn ise aylklarnn kesilmeksizin ödenmesine devam edilecek. Ksa süreli çalmaya tabi iler yönetmelikle belirlenecek.

Kovid-19 salgn nedeniyle kamu kurum ve kurulular ile kamu sermayeli bankalarn mali yl içerisinde oluabilecek ilave finansman ihtiyaçlarn karlayabilmek amacyla ihraç edilebilecek olan ikrazen özel tertip devlet iç borçlanma senetleri için 2020 Yl Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda belirlenen limiti, 2020 yl için ilgili kanunda belirlenen balangç ödeneklerinin yüzde 5ine kadar olacak ekilde artrlabilecek.

Ypranan Tarihi ve Kültürel Tanmaz Varlklarn Yenilenerek Korunmas ve Yaatlarak Kullanlmas Hakknda Kanuna geçici madde ekleniyor. Maddenin yürürlüe girecei tarihten önce alnm kamulatrma kararlar üzerine, mahkeme kararyla idare adna tescil edilen tanmazlarn kamulatrlmasna ilikin ilemlerin iptali istemiyle idari yargya açlm davalarda iptal karar verilmesi nedeniyle idare aleyhine açlacak davalarda, tanmazn idare adna tesciline karar verilmesi üzerine idarece ödenmi kamulatrma bedeli, davac tarafndan mahkeme veznesine depo edilecek.

Bankaclk Kanununda yer alan bankalarn faaliyet konularna ilikin bankalar ve müteriler arasndaki sözlemelerin ekli düzenleniyor.

Sözlemelerin, yazl veya uzaktan iletiim araçlaryla mesafeli olarak ya da mesafeli olsun olmasn kurulun yazl eklin yerine geçebileceini belirledii ve bir biliim veya elektronik haberleme cihaz üzerinden gerçekletirilecek, müteri kimliinin dorulanmasna imkan verecek dier yöntemler yoluyla kurulabilmesi öngörülüyor. Bu düzenleme ayrca, Banka Kartlar ve Kredi Kartlar Kanunundaki sözleme artlar hükmüne de ekleniyor. Böylelikle, bankalar ile müteriler arasnda ilk defa sözleme ilikisi kurulmasnda, bankalarn potansiyel müterilerle yüz yüze gelmeden, fiziki belge ve slak imza kullanlmadan, günün teknolojisine uygun dier yöntemlerin de kullanlabilmesinin önü açlyor.

Tüketicinin Korunmas Hakknda Kanun hükümleri sakl kalmak kaydyla bankalar ile bireysel müterileri arasnda akdedilecek sözlemelerin içeriinde yer almas gereken asgari konular ile tip sözlemelerin uygulanaca ilemler, kurulun uygun görüü alnarak kurulu birlikleri tarafndan belirlenecek.

- Abonelik sözlemeleri elektronik yöntemle de iptal edilebilecek

Kanun teklifi ile Elektronik Haberleme Kanununda düzenleme yaplyor. Buna göre tüketiciler, elektronik haberleme hizmetine abone olurken bu hizmeti salayan iletmeciyle sözleme yapma hakkna sahip olacak. Sözleme, yazl olarak veya elektronik ortamda kurulacak. Elektronik ortamda kurulacak sözlemelerde, bavuru sahibinin kimliinin dorulanmasna imkan verecek ekilde, kurum tarafndan belirlenecek yöntemler kullanlacak ve bunlara ilikin usul ve esaslar kurum tarafndan belirlenecek. Abonelik sözlemelerinin feshedilmesi sürecinde abonenin talebinin yazl bildirilmesi koulu kaldrlacak. Abone, elektronik yöntemlerle de talebini iletebilecek.

çek Kanununda yaplan düzenlemeyle, karlksz çekten hüküm giyen kii, tahliye tarihinden itibaren en geç 1 yl içinde çek bedelinin ödenmeyen ksmnn onda birini alacaklya ödemek zorunda olacak. Kiinin, kalan ksmn 1 yllk sürenin bitiminden itibaren ikier ay arayla 15 eit taksitle ödemesi durumunda, mahkemece, ceza mahkumiyetinin bütün sonuçlaryla ortadan kaldrlmasna karar verilecek. nfazn durdurulduu tarihten itibaren en geç 1 yl içinde çek bedelinin ödenmeyen ksmnn onda biri ödenmedii takdirde, alacaklnn ikayeti üzerine mahkemece hükmün infaznn devamna karar verilecek.

Finansal Kiralama Faktoring ve Finansman irketleri Kanunundaki düzenlemeye göre, finansal kiralama, faktoring ve finansman irketleri ile müterileri arasndaki sözleme, yazl veya uzaktan iletiim araçlarnn kullanlmas suretiyle mesafeli olarak ya da mesafeli olsun olmasn kurulun, yazl eklin yerine geçebileceini belirledii ve bir biliim veya elektronik haberleme cihaz üzerinden gerçekletirilecek, müteri kimliinin dorulanmasna imkan verecek yöntemler yoluyla kurulacak ekilde düzenlenecek. Buna ilikin usul ve esaslar, kurul tarafndan belirlenecek.

- Görümelerden

Kanun teklifinin maddeleri üzerinde görümelerde söz alan CHP Antalya Milletvekili Cavit Ar, mahkeme kararyla idare adna tescil edilen tanmazlarn kamulatrlmasna kar açlan davalarda iptal karar verilmesi nedeniyle idare aleyhine açlacak davalarda, idarece ödenmi kamulatrma bedelinin, davac tarafndan mahkeme veznesine depo edilmesini düzenleyen beinci maddenin Anayasaya aykr olduunu savundu.

Bedelin, dava art olarak konulmasnn vatandan dava açabilme imkann elinden almak olduunu ifade eden Ar, Açlacak davada, bedelin yatrlmas dava art olmaktan çkarlmal. diye konutu. Ar, vatandatan, kamulatrma bedelini karar aamasnda yatrmasnn istenmesi gerektiini söyledi.

- HDP milletvekillerine müdahale iddias

HDP Grup Bakanvekili Meral Dan Beta, HDPnin demokrasi yürüyülerinin devam ettiini belirterek Vandan Diyarbakra doru giden 23 milletvekilinin içinde bulunduu 50 kiilik bir gruba hiçbir uyar yaplmadan polisin müdahale ettiini öne sürdü. Bismilde vatandalar selamlamak için araçlarndan inmek isteyen milletvekillerine gaz skldn savunan Beta, Bunu kabul etmemiz mümkün deildir. Kolluun görevi güvenlii salamaktr, güvenlii tehdit etmek deildir. dedi.

HDPnin demokrasi yürüyüünden vazgeçmeyeceini dile getiren Beta, Meclis Bakanvekili olarak sizin çileri Bakanl ile görüerek 23 milletvekilimize yönelik bu saldr konusunda bir tutum belirlemenizi talep ediyoruz. diye konutu.

- Genç isizlik oran çok yüksek

Y Parti stanbul Milletvekili Ümit Özda, her ehirde üniversite kurmakla övünen hükümetin, yüksek genç isizlik oran konusunda sessiz kaldn söyledi. Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüü kredilerinin geri ödemelerinin isiz gençleri zor durumda braktn savunan Özda, bu geri ödemelerin en az bir yl süresince durdurulmasn istedi.

Y Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaar, her depremden sonra madur olanlara yönelik yeni yasa teklifi hazrlanmasn eletirerek Allah korusun bu akam bir deprem olursa o belde bu kanundan yararlanamayacak, ayrca düzenleme yaplmas gerekecek. Türkiyenin bir deprem kuanda olduunu biliyoruz. ktidara sesleniyorum kentsel dönüümlere bir an önce balamalyz. dedi.

MHP stanbul Milletvekili Arzu Erdem de 2018 yl içerisinde e-KPSS snavna girmi ve yüksek puan almasna ramen hala atanamam engelliler bulunduuna iaret ederek Bir an önce alm yaplmazsa puanlar yanacak ve tekrar snava girmek zorunda kalacaklar. Yeni snav dönemi gelmeden 3 atama talep ediyorlar. diye konutu.

Kanun teklifinin ikinci bölümü üzerindeki görümelere geçildi.

Ana Sayfaya Git