Sosyal medya devleri için geri sayım başladı

Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına, temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüklerini yerine getirmeleri için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından verilen süre bugün sona erecek.

Haberler 02.11.2020 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamuoyunda Sosyal Medya Yasas olarak bilinen 7253 sayl nternet Ortamnda Yaplan Yaynlarn Düzenlenmesi ve Bu Yaynlar Yoluyla lenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakknda Kanunda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun 1 Ekim itibaryla yürürlüe girdi. Kanun kapsamnda, yurt d kaynakl sosyal a salayclarnn da Türkiyedeki temsilcilerini belirleyerek bildirmeleri gerekiyor. Bu konuda söz konusu sosyal a salayclarna BTKnin 2 Ekimde yapt bildirimle tannan süre bugün dolacak.

Sosyal a salayclarnn, Türkiyede temsilcilik açmak için 3 Kasmda yaplacak ABD seçimlerinin ve CHP tarafndan Anayasa Mahkemesine yaplan yasaya ilikin itiraz bavurusu sonucunu beklemek istedikleri belirtildi. Düzenleme kapsamnda Türkiyeden günlük eriimi 1 milyondan fazla olan yurt d kaynakl sosyal a salayclarn, en az 1 kiiyi Türkiyede temsilci olarak belirlemesi gerekiyor. Bu kiinin iletiim bilgilerine, kolayca görülebilecek ve dorudan eriilebilecek ekilde internet sitesinde yer verilecek.

LK ETAPTA 10 MLYON LRA DAR PARA CEZASI VERLECEK

Yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal a salayclarna 10 milyon lira idari para cezas uygulanacak.

Bu cezann tebliinden itibaren 30 gün içinde de yükümlülüün yerine getirilmemesi halinde sosyal a salaycya, BTK Bakan tarafndan bu defa 30 milyon lira idari para cezas kesilecek.

kinci kez verilen idari para cezasnn tebliinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülük de yerine getirilmezse BTK Bakan tarafndan Türkiyede mukim vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kiilerin ilgili sosyal a salaycsna yeni reklam vermesi yasaklanacak.

Reklam yasa kararnn verildii tarihten itibaren 3 ay içinde gerekli yükümlülüün yerine getirilmemesi halinde BTK Bakan, sosyal a salaycnn internet trafii bant geniliinin yüzde 50 daraltlmas için sulh ceza hakimliine bavurabilecek.

Bavurunun kabulüne ilikin hakim kararnn uygulanmasndan itibaren 30 gün içinde söz konusu yükümlülüün yerine getirilmemesi durumunda BTK Bakan, sosyal a salaycnn internet trafii bant geniliinin yüzde 90a kadar daraltlmas için sulh ceza hakimliine müracaat edebilecek.

Sosyal a salayclar, yaklak 5 ay sonra dahi Türkiyede temsilcilik açmay kabul ederlerse kendilerine o güne kadar kesilen cezalarn yüzde 75i affedilecek.

KANUNUN çER HAKKINDA SOSYAL A SALAYICILARI BLGLENDRLD

Sosyal a salayclar, kanunun getirdii yükümlülükler konusunda bilgilendirilmiti. Ulatrma ve Altyap Bakan Yardmcs Ömer Fatih Sayan bakanlnda, BTKde video konferans yöntemiyle yaplan toplantya, Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, Linkedin, TikTok, Dailymotion, Periscope ve VK temsilcileri katlmt. Toplantda, BTK Bakan Ömer Abdullah Karagözolu, sivil toplum kurulular temsilcileri ve akademisyenler de hazr bulunmutu.

Kanunun içerii, ileyiinin nasl olaca, usul ve esaslarla ilgili bilgilendirmenin yapld toplantda, yasaya ilikin yükümlülüklerin yerine getirilmesi hususunda sosyal medya temsilcilerine ayrntl bilgi verilmiti.

Ana Sayfaya Git