Sosyal yardımda "artı" dönem

Yeni Ekonomi Programı kapsamında kamuda "Sosyal Yardım Artı Dönemi"ne geçilerek, yardımdan yararlanan vatandaşların sosyal hizmet, istihdam, eğitim, sağlık gibi kamu hizmetlerine erişimlerinin artırılması hedefleniyor.

Haberler 29.09.2018 - 11:00 Son Güncelleme : 29.09.2018 - 11:10

HABER MERKEZ

Yeni Ekonomi Program (YEP) kapsamnda kamuda Sosyal Yardm Art Dönemine geçilerek, yardmdan yararlanan vatandalarn sosyal hizmet, istihdam, eitim, salk gibi kamu hizmetlerine eriimlerinin artrlmas öngörülüyor.

2019-2021 yllarn kapsayan YEPte, Gençlik ve Toplum bal altnda sosyal yardmlarda yeni döneme geçile ilgili önemli admlar yer ald.

Programda, Türkiyede ekonomik dengelenme, salkl ve sürdürülebilir büyüme, daha adaletli paylam, nitelikli insan gücü ve güçlü toplum amacyla toplum hayatna ilikin çeitli tedbirler alnaca belirtildi.

Buna göre, kamuda, Sosyal Yardm Art Dönemine geçilecek. Yeni dönemde, yardmdan faydalanan insanlarn sosyal hizmet, istihdam, eitim ve salk gibi kamu hizmetlerine eriimleri artrlacak. Bu sayede, nitelikli insan gücü, güçlü toplum ve daha adaletli paylam hedefleniyor.

Yoksul ve muhtaç kiilerin yardm bavurularnn alnmas, sosyoekonomik duruma ait raporlarn tutulmas, muhtaçlk kararnn verilmesi ve gerçekletirilen tüm yardmlara yönelik otomatik muhasebeletirme gibi eylemlerinin yürütüldüü Bütünleik Sosyal Yardm Bilgi Sistemi ile görevlilerin hane ziyaretleriyle ihtiyaçlar belirledii Aile Bilgi Sistemi de entegre edilecek. Bu çerçevede, uzun süreli bakma ihtiyaç duyan bireyler yaadklar ortamda desteklenerek, evde bakm, gündüzlü bakm ve ksa süreli bakm hizmetleri gelitirilecek. Ayrca, bu konuda yerel yönetimlerce salanan hizmetlerin de artrlmas tevik edilecek.

Son 16 ylda 240 milyar lira yardm

Sosyal Yardm Art Döneminin öne çkan özelliklerinde biri de destee muhtaç kesimlere yerinde ulamn artrlmas olacak. Aile Sosyal Destek Program (ASDEP) görevlileri, ailelere tek tek ulaarak engelli, yal, kadn ve çocuklara yönelik sosyal risk unsurlarn bire bir deerlendirecek. Hane ziyaretleriyle ailelerin ve dezavantajl kesimlerin sosyal yardm ve sosyal hizmet ihtiyaçlarn bizzat yerinde tespit ederek, ailelerin durumlarna uygun hizmetlerden yararlanmalar salanacak. Bir süredir devam eden bu uygulamalarn yeni dönemde artrlmas hedefleniyor.

Hükümetin uygulamaya koyduu düzenlemelerle sosyal yardm tutarlar, hak sahiplerinin temel ihtiyaçlarn karlayacak seviyeye çkarlmt. Yardmlarn sunumunda, yardm kuyruklarna ve kuyruklarda beklemeye son verilmesi amacyla 2 milyon haneye sosyal yardm kart verilerek, yardm tutarlar artrlmt. Halen ödemelerin yapld dönemlerde hak sahipleri SMS ile bilgilendiriliyor ve konutta ödeme imkan salanyor.

Hazine ve Maliye Bakanl ile Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanl verilerine göre, son 16 ylda yardm harcamalarnn GSYHye oran yaklak 3 katna çkarld. Sosyal yardm ve hizmetlere ayrlan bütçe 2002 ylna göre yaklak 32 kat artrlarak, 1,6 milyar liradan 50,8 milyar liraya yükseltildi. Bu dönemde ihtiyaç sahibi vatandalara yaklak 240 milyar lira sosyal yardm yapld.

Sosyal yardm-istihdam balants

Yardm politikalar, daha kapsayc ve güçlü ekilde uyguland. Önceden sadece sosyal güvencesi olmayan vatandalar yardmlardan yararlanrken, 2012 ylnda gerçekletirilen mevzuat deiikliiyle sosyal güvencesi bulunan ancak dönemsel yoksulluk riski yaayan vatandalarn da yardmlardan faydalanmas saland. Yardm programlar çeitlendirilerek, sosyal yardmlarn ulat hane ve vatanda says artrld. 2002 ylnda sadece 4 türde sosyal yardm program bulunurken, bugün itibaryla 40 farkl türde sosyal yardm program uygulanyor. Sosyal yardm-istihdam balants da güçlendirildi. Sosyal yardm alanlar içinde çalabilecek durumdaki vatandalar tespit edilerek, 2011-2017 döneminde 75 bin kii ie yerletirildi. Bu dönemde 154 bin sosyal yardm yararlancsnn aktif i gücü programlarndan yararlanmas saland.

Ana Sayfaya Git