Sözleşmeliye ihlal kararı!

Anayasa Mahkemesi (AYM), Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda personel kadrolarında planlama yapıldığı gerekçesiyle sözleşmesi yenilenmeyen astsubay Nihat Evren Toprak'ı haklı bularak, ihlal kararı verdi.

Haberler 13.12.2019 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sözlemeli çalanlar ilgilendiren çok önemli karar. Nihat Evren Toprak, 2005 ylnda 9 yllk sözleme imzalayp, Hava Kuvvetleri Komutanlnda sözlemeli astsubay olarak göreve balad. Sözleme süresinin bitimine yakn yenileme talebinde bulunan Topraka, personel kadrolarnda planlama yapld gerekçesiyle sözlemesinin yenilenmemesine karar verildii bildirildi. lemin iptali için Milli Savunma Bakanl aleyhinde Askeri Yüksek dare Mahkemesinde (AYM) dava açan Toprak, sebebi açkça gösterilmeden ve öncesinde tebligat yaplmadan iliiinin kesilmesinin hukuka aykr olduunu öne sürdü. Yarglama srasnda daval idare tarafndan, sözleme yenilememe ilemine dayanak olduu savunulan stihbarata Kar Koyma hassasiyeti yaratan gizli ibareli belgeler sunuldu. Önce davas, ardndan karar düzeltme istemi AYM tarafndan reddedilen Toprak, 12 Mays 2016 tarihinde AYMye bireysel bavuruda bulundu.

HLAL KARARI

Bavuruyu 24 Ekimde görüen AYM, Anayasann 36nc maddesinde hüküm altna alnan adil yarglanma hakk kapsamndaki hakkaniyete uygun yarglanma hakknn güvencelerinden olan silahlarn eitlii ve çelimeli yarglama ilkesinin ihlal edildiine karar verdi. Karar, ihlalin sonuçlarnn ortadan kaldrlmas için yeniden yarglama yaplmak üzere yetkili idari yarg merciine gönderildi.

YARGILAMA ADL OLMAKTAN çIKMITIR

Resmi Gazetenin dünkü saysnda yaymlanan gerekçeli kararda, maddi vakalar açklanmayan ve Toprakn dayanan ve sebebini bilmedii isnatlara kar etkili bir ekilde itiraz etme, kar delillerini bildirme ve olaylar hakknda deerlendirme yapma imkanndan yeterince yararlanamad belirtildi. Kararda, Baka bir ifade ile AYM Dairesinin sadece idarenin beyanlar ve gösterdii gizlilik dereceli delilleri dikkate alarak -üstünlük tanyarak- bu belgelerin gerçeklii ve güvenilirliine ilikin olgularn varlnn ortaya koyulmamas nedeniyle bavurucunun aleyhindeki delillerin aksini ispata imkan tanyan usul güvencesinin salanamamas nedeniyle bavurucu daval idareye nazaran zayf bir konuma dümütür. Bu durum, yarglamay bir bütün halinde adil olmaktan çkarmtr denildi.

Ana Sayfaya Git