Sözleşmeliye kadro istedi

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, sözleşmeli kamu personelinin kadroya alınmasını istedi.

Haberler 11.08.2021 - 00:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA- Memur-Sen Genel Bakan Ali Yalçn, kamuda personel rejiminin, 4/A ve 4/D olmak üzere iki statü eklinde snrlandrlmas gerektiini belirterek, Bütün sözlemeli personel ivedilikle kadroya geçirilmeli. dedi.

Yalçn, Memur-Sen Genel Merkezinde düzenledii basn toplantsyla Sözlemeli Kamu Görevlilerinin Sorun ve Beklentileri Aratrmasnn sonuçlarn paylat.

Aratrmann, 18-26 Haziran 2021de, Türkiye genelinde 5 bin 330 sözlemeli personelin katlmyla yapldn aktaran Yalçn, aratrmann, sözlemeli kamu personelinin durumuna ve sorunlarna k tuttuunu söyledi.

Memur-Sen Genel Bakan Ali Yalçn, 2000den beri sözlemeli personel saysnda yaklak 50 kat art yaandna dikkati çekerek, aratrmaya dair u bilgileri paylat:

Aratrmaya katlan personelin yüzde 82,6s, sözlemeli personel istihdamnn, saygn i ve insan onuruna yakr ücret gibi ilke, deer ve taleplerle uyumlu olmadn düünüyor. Sözlemeli personelin yüzde 82,5i, sözlemeli istihdamn neden olduu eitsizlikler yüzünden kendisini ikinci snf kamu görevlisi gibi hissediyor. Sözlemeli personelin yüzde 85,1i, sözlemeli olmalar nedeniyle çalma ve aile hayat konusunda gelecee yönelik planlama yapamadn ifade ediyor. Yine sözlemelilerin yüzde 65,8i, görev aldklar kurum/kurulu mevzuatna/uygulamalarna göre yöneticilik göreviyle ilikilendirilme haklarnn olmadn beyan etti. Bu veriler, sözlemeli kamu personelinin duygu ve düüncelerini net bir ekilde gösteriyor.

- Özlük, mali ve sosyal haklardaki bütün eitsizlikler giderilmeli

Ali Yalçn, kamuda istisnai bir istihdam modeli olarak düzenlenen sözlemeli personel statüsünün, 1980den sonra mecrasndan çkarlarak, zamanla büyük bir soruna dönütüünü söyledi.

Sözlemeli kamu personelinin kadro sorununun, Memur-Senin her zaman gündeminde ilk srada olduunu ifade eden Yalçn, unlar kaydetti:

Konfederasyonumuz ve bal sendikalarn itiraz, talep ve teklifleri sonucunda, 2011 ve 2013 yllarnda yaklak 280 bin sözlemeli personel kadroya geçirildi. Ancak bugüne kadar devam eden yeni almlarla ve 2017 ylnda geçici personelin, sözlemeli personel statüsüne geçirilmesiyle sözlemeli personel says yarm milyonu am bulunuyor. Cumhurbakanl Strateji ve Bütçe Bakanl, mart 2021 verilerine göre, 3 milyon 487 bin 629 kamu görevlisinin 523 bin 47si sözlemeli personel. Bu rakam, kamu görevlileri içinde sözlemeli personel orannn yüzde 15i bulduu anlamna geliyor. Kamuda personel rejimi, 4/A ve 4/D olmak üzere iki statü eklinde snrlandrlmal. Bütün sözlemeli personel ivedilikle kadroya geçirilmeli. Kadroya geçi düzenlemesi yaplana kadar, sözlemeli personelle kadrolu personel arasndaki bütün özlük, mali, sosyal haklar balamndaki eitsizlikler giderilmeli.

Ana Sayfaya Git