S&P Türkiye'nin kredi notunu açıkladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Türkiye'nin 2015-2018 döneminde ortalama yüzde 3 büyümesini bekliyor.

Haberler 09.05.2015 - 00:14 Son Güncelleme : 09.05.2015 - 00:14

S Pnin resmi sitesinden yapılan açıklamada, Türkiyenin yabancı para cinsinden kredi notunun BB+ seviyesinde korunduğu belirtildi. Kuruluş, teyit kararına gerekçe olarak, hükümetin düşük kamu borcu ile dirençli ihracatı gösterdi.

S P, öte yandan Türkiyenin yerel para cinsinden kredi notunu BBBden BBB-ye düşürürken, bunun Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) bağımsızlığına yönelik zorlukları yansıttığını bildirdi.

Türkiyenin hem yabancı hem de yerli para cinsinden not görünümlerinin ise negatif olarak korunduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Türkiyenin yerel para cinsinden kredi notunun BBB-ye indirilmesi, TCMBnin bağımsızlığına yönelik zorlukları yansıtıyor. Yabancı para cinsinden kredi notunun BB+ seviyesinde korunmasına, hükümetin düşük kamu borcu ile dirençli ihracat destek verdi. Türkiyenin yerli ve yabancı para cinsinden kredi notu görünümleri ise belirsiz büyüme beklentileri ve kurumsal güçler ayrılığına yönelik süregelen baskılar nedeniyle negatifte kalmaya devam ediyor.

S P, ayrıca TCMBnin operasyonel bağımsızlığına yönelik artan engellerin, fiyat istikrarına ilişkin yetkilerin güvenilir bir şekilde uygulanmasını zorlaştırdığını öne sürerek, bunun döviz kuru dalgalanmalarının büyüme beklentilerine olumsuz etkisini derinleştirdiğini savundu.

Açıklamasında, TCMBnin zayıflayan parasal geçiş kanalları ve zorlanan kredibilitesinin, Türk lirasının güvenilir statüsüne zarar verdiği tespitinde de bulunan kuruluş, bu durumun Türkiyenin dış borçlarının finansmanına yönelik riskler yarattığını belirtti.

TÜRKİYE, ORTALAMA YÜZDE 3 BÜYÜR

S P, Türkiyenin yabancı para biriminden kredi notunun teyit edilmesinin, Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) 2015-2018 döneminde ortalama yüzde 3 büyüyeceği beklentisini yansıttığını ifade etti.

Bununla birlikte, dış borçların söz konusu dönemde dengeleneceğini öngörüsünde bulunan S P, düşen petrol fiyatlarının da ekonominin net finansman pozisyonuna katkı sağlayacağını dile getirdi.

S P, hükümetin artan risklerin farkında olduğu görüşüne yer verirken, Türkiyenin mali performansı ve borç pozisyonun mevcut beklentilerden sapma göstermesi halinde, yabancı para cinsinden kredi notunun gelecek 6 ila 12 ay arasında düşürülmesi olasılığının en az 3te 1 olduğunu bildirdi.

Diğer kredi derecelendirme kuruluşları Moodys ve Fitch de 2015 yılı ilk değerlendirmelerinde Türkiyeye ilişkin kredi not ve görünümlerini teyit etmişti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır