S&P, Yunanistan'ın notunu düşürdü

Uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Yunanistan’ın kredi konusunda anlaşamamasını öne sürerek, ülkenin kredi notunu CCC+’dan CCC’ye indirdi.

Haberler 11.06.2015 - 10:03 Son Güncelleme : 11.06.2015 - 10:03

S Pnin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Yunanistanın uzun dönem kredi notunun CCC+dan CCCye düşürüldüğü, not görünümünün ise negatif olarak belirlendiği bildirildi.

Notun düşürülmesinin, Yunanistan ile resmi kreditörleri arasında anlaşma sağlanamamasını yansıttığı belirtilen açıklamada, Yunanistanın likidite pozisyonunun bozulmaya devam ettiği vurgulandı.

Açıklamada, Yunanistanın borçların ödenmesinde diğer harcama kalemlerini önceliklendirmiş gibi göründüğüne işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi:

Bize göre, nominal Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) gidişatında bir toparlanma olmaz ve kamu sektörü reformlarını derinleştirmezse, Yunanistanın gelecek 12 ay içinde ticari borçlarında temerrüde düşmesi muhtemel. Yunanistanın kreditörleriyle ilişkileri ve politik istikrarına yönelik belirsizlikler, ülke ekonomisi üzerinde ağırlık kazanıyor.

Gelecek 2 hafta boyunca resmi kreditörlerle anlaşmaya varılsa bile, biz bu anlaşmanın Yunanistanın borç çevirme gereksinimini eylül ayının ötesinde kapsayacağını düşünmüyoruz. Bununla birlikte, Yunan bankalarından mevduat çıkışlarının devam etmesi de hükümetin sermaye kontrollerini uygulamaya koyma olasılığını artırdı.

Ana Sayfaya Git