SSK'lıya 4 müjde birden!

İşçi emeklisi ve SSK’lıları sevindirecek birçok müjde gündemde. Tasarıya göre, yaş şartını yerine getirdiği halde prim eksiği olanlara emeklilik yolu açılacak. Aylık bağlama oranlarındaki farklılık giderilecek. %4 olan ek ödeme, ikiye katlanacak.

Haberler 09.05.2019 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaplandrma kanunuyla daha önce geçmie dönük olarak borçlanan Ba-Kurlulara ya, yl ve prim artn yerine getirmeleri halinde emekli olabilme frsat verilmiti. imdi SSKllar için de ayn imkann getirilmesi gündemde. Düzenleme yaplrsa, emeklilik yan doldurduu halde çeitli sebeplerle isiz kalp prim miktarn dolduramayan, i bulup çalamayan daha dorusu ya ilerledii için i verilmeyen 100 bin kiiye emekli olmann yolu açlacak. Bu durumda belli bir süre hizmet art aranabilecek. Örnein, en az 1800 gün prim istenecek. Bu formülde yl ve ya artlarn tamamlayp 1800 ve üzerinde primi olanlar eksik süreyi borçlanma yoluyla ödeyerek emekli olabilecek.

MAALARA YA AYARI

Üçüncü olarak gündemde olan düzenleme ise yal ve bakma muhtaç emeklileri ilgilendiriyor. Buna göre, emeklinin maa hesabnda geçim ve bakm durumu dikkate alnacak. Yaça büyük ve yardma muhtaç olanlarn maalar artacak. Konuyla ilgili çalmann bu yl içinde yasalamas bekleniyor. Bakma muhtaç hale gelmi ve geçim sknts yaayan, örnein 80 yan üzerindeki emeklilere yüzde 100 zam yaplabilecek. 80 yanda 1.100 lira maa alan bir emekliye, ihtiyac olduu tespit edilmesi halinde 2 bin 200 lira maa verilebilecek.

HESAP DEECEK

Emekli aylklarn iyiletirmek için ikinci formül, zam farkllklarnn ortadan kaldrlmas. Sosyal güvenlik kurumlarnn tümü SGK çats altnda birletirildi. Ancak gerek emeklilik hesaplamalar, gerek zam kararlar hl farkl uygulanyor. Ba-Kur ve SSK emeklileri enflasyonu beklerken, Emekli Sand emeklileri toplu sözlemeye tabi bulunuyor. Tüm emeklilerin toplu sözlemeyle belirlenen rakam üzerinden zam almas için çalmalar devam ediyor.

368 LRA EK ÖDEME

Mevcut düzenleme kapsamnda, bu yl maa 1.018 lirann altnda olan emeklilere yüzde 5, üstünde olanlara yüzde 4 ek ödeme veriliyor. Bu ek ödeme, her ay net maala birlikte hesaplara yatrlyor. Yüzde 8lik teklif hayata geçirilirse, maa 2 bin lira olan emekliye 80 lira (2 bin x yüzde 4) ek ödeme verilirken, bu tutar 160 liraya (2 bin x yüzde 8) yükselecek. Maalar 30 ile 368 lira arasnda artacak.

Ana Sayfaya Git