Su tutulmaya başlandı

GAP'ın vizyon projesi ve can damarı olan, kendi tipinde gövde dolgusu bakımından dünyanın en büyük barajı olma özelliğine sahip Ilısu Barajı'nda haziran ayında su tutulmaya başlanacak.

Haberler 21.02.2018 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin, dolgu hacmi bakmndan 2nci, kurulu güç bakmndan 4üncü büyük baraj olan, Mardin ve rnak il snrlar arasnda, Dicle Nehri üzerindeki en büyük baraj olma özelliine sahip Ilsu Baraj ve HESte fiziki gerçekleme yüzde 97ye ulat.

Temelden yükseklii 135 metre, kurulu gücü bin 200 megavat, yllk ortalama 4,12 milyar kilovatsaat enerji üretecek Ilsu Barajnda 6 üniteden oluan enerji santral binasnda u ana kadar 5 rotorun yerletirilme ilemi tamamland.

Nisan aynda son rotorun da yerletirilmesiyle enerji üretimine de hazr hale gelecek baraj, 3 kapan montaj ilemlerinin tamamlanmasyla su tutulmaya hazr hale getirilecek.

Bata Diyarbakr, Batman, Mardin, Siirt ve rnak olmak üzere Güneydou Anadolu Bölgesinin tamamnn kalknmasna katk salayacak olan Ilsu Baraj ile 10,4 milyar metreküp su depolanacak.

Ilsu Baraj ayn zamanda Cizre Barajnn yapmna da imkan salayacak. Ilsu Baraj tamamlandnda 500 bini akn dekar, her iki baraj tamamlandnda ise 1 milyon 200 bin dekar arazi sulamaya açlacak.

Toplam maliyeti 8,5 milyar lira olan Ilsu Baraj, sadece elektrik enerjisi üretimiyle ekonomiye yllk 1,5 milyar lira katk salayacak.

- Ekonomiye katk isizlik sorununa çare

DS 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösal, Ilsu Baraj ve HES Projesinin bölgenin uzun vadeli bölgesel kalknma plannn temel unsuru olarak DS Genel Müdürlüü tarafndan gelitirildiini söyledi.

Bata Diyarbakr, Batman, Mardin, Siirt ve rnak olmak üzere Güneydou Anadolu Bölgesinin tamamnn kalknmasna katk salayacak olan Ilsu Baraj ile 10,4 milyar metreküp su depolanacan dile getiren Kösal, barajn kendi tipinde gövde dolgusu bakmndan dünyann en büyüü olduunu vurgulad.

Kösal, gövde dolgusu 24 milyon metreküp olan barajn, bu özelliiyle Atatürk Barajndan sonra geldiini ifade ederek, Ilsu Baraj elektrik üretimi bakmndan Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarndan sonra ülkemizin en büyük dördüncü baraj olacak. Ilsu Baraj milli ekonomiye ylda 1,5 milyar lira katk salayacak. dedi.

Kamulatrma, yeniden yerleim, ant eserlerin tanmas, yollar dahil barajn toplam maliyetinin 8,5 milyar lira olduunu dile getiren Kösal, barajn faaliyete girmesiyle 6 ylda kendisini amorti edip, kara geçileceini aktard.

Kösal, Ilsu Baraj ve HES Projesinin Dicle Nehri üzerinde yaplm en büyük baraj ve HES olduunu kaydetti.

Cizre Baraj ile 662 bin dekar arazinin sulanacan, ilçenin içme suyu ihtiyac için yllk 35 milyon metreküp su temin edileceini ve yllk 1 milyar 208 milyon kilovatsaat enerji üretileceine dikkati çeken Kösal, bu açdan deerlendirildiinde Ilsu Barajnn Dicle Nehri üzerinde bulunan çok maksatl projeler zincirinin en önemli ayan oluturduunu belirtti.

- Bölge insannn yaam kalitesi yükseliyor

Kösal, Ilsu Barajnn gövde inaatnn tamamlandn, fiziki gerçeklemenin yüzde 97 olduunu anlatarak, haziran aynda su tutulmaya balanacan, bununla ilgili tüm hazrlklarn yapldn kaydetti.

Ilsu Barajnn yöre halknn hayat kalitesini de artracana dikkati çeken Kösal, öyle devam etti:

Örnein daha önce araçlarn güçlükle geçtii Midyat-Dargeçit Karayolu baraj inaat kapsamnda yaplmtr. Bu kapsamda 52 kilometre yol ve Dicle Nehri üzerine 250 metre uzunluunda köprü yaplmtr. Daha önce sallarla geçilen Dicle Nehri artk köprü ile geçilmektedir. naat kapsamnda yine Batman-Siirt-rnak ve Diyarbakra bal köylerde de 237 kilometre asfalt kapl yol yaplmaktadr. Böylece baraj etrafndaki köylerin ulam daha kolay ve modern hale getirilmektedir.

Projenin bölgede istihdama da katk salayacan ifade ederek, Proje, bölgedeki isizlik sorununa da çare olacak. 4 bin kiiye istihdam alan, aileleriyle düünüldüünde 28 bin kiiye geçim imkan sunacak. diye konutu.

Kösal, Ilsu Barajnn tarm ve enerjiye yönelik bir proje olmasnn yan sra bölgenin kültürel, ekonomik ve sosyal gelimesine de çok ciddi katk salayacan sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git