Sulama kanallarından hem su hem enerji "fışkıracak"

Güneş enerjisi potansiyelinin yüksek olduğu Şanlıurfa'da, sulama kanalları üzerine inşa edilecek güneş panellerinden elde edilecek enerjinin tarımsal sulamada kullanılması planlanıyor.

Haberler 19.08.2017 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yllk 3 bin saati aan günelenme süresi dolaysyla Türkiyenin enerji vadisi olarak da nitelendirilen Güneydou Anadolu Bölgesinde yaygnlaan güne tarlalarnda üretilen elektrik, verimli topraklarnn sulanmasnda da kullanlacak.

Bölgede 5 yldr güne enerjisi konusunda projeler üreten Güneydou Anadolu Projesi Tarmsal Aratrma Enstitüsü (GAPTAEM) tarafndan bu kapsamda Güne Pilli Sulama Kanal Pilot Projesi gelitirildi.

GAPTAEM Müdürü brahim Halil çetiner daha önce 14 saat kesintisiz çalabilen Mobil Güne Pili Sulama Makinesi ile güne enerjisiyle çalan sulama sistemini hizmete sunduklarn söyledi.

Bölgenin 300 günden fazla güne alma potansiyeliyle oldukça verimli bir enerji ana sahip olduunu vurgulayan çetiner, söz konusu potansiyeli daha karl hale getirebilmek için çaba gösterdiklerini belirtti.

Sulama kanallar üzerine güne panelleri yerletirmek için çalma balattklarn ifade eden çetiner, Bir ay sonra ihalesi tamamlanacak olan bir projemiz var. Bu proje kapsamnda sulama kanalnn üzeri güne pilleriyle kapatlacak. Buradan elde edilecek elektrik tarmsal sulamada kullanlacak. Sulama kanallarnn yüzeyleri çok büyük bir alan kapsyor. Sadece 220 kilometrelik Mardin ana kanalnn 37 metreyi bulan enini düünürsek, oldukça büyük bir alan. Harran Ovas ve çevresindeki dier kanallar da düünürsek çok büyük bir alan elde etmi oluruz. Bölgemizin günei iyi fakat topra da iyi. Birinci snf tarm arazisine güne pili kuramazsnz. Elimizde de böyle bir alan var, bu alan deerlendirmek gerekiyor. diye konutu.

- Boulmalar ve su kayplar da önlenecek

Özellikle sulama kanallarnda çok sk boulma olaylarnn yaandna da dikkati çeken çetiner, proje sayesinde üzeri kapanacak kanallarn ölüm olaylarn da ciddi oranda azaltabilecek bir etken olduuna inandklarn kaydetti.

Projenin faydasnn çok fazla olduunu dile getiren çetiner, öyle devam etti:

Güne panelleri, suyun buharlamasyla oluacak kayb da önleyecek. Suyun serinlii ayn zamanda güne enerjisinin verimliliini de artrm olacak. Bu kanallarn temizlenmesini mümkün klan da bir sistem olacak. halesini bitirdik. GAP Bölge Kalknma daresi tarafndan finanse edilen proje kapsamnda 700 metrelik bir sulama kanalnn üzerini güne panelleriyle kapatacaz ve 500 dekar alanmz güne enerjisiyle sulam olacaz. Bu bir örnek ve demo çalma olacak, yatrmc kurulular için bir altlk oluturacak. Burada verimlilii görebilirsek bize önümüzdeki günler için çok büyük bir alann, çok büyük bir enerji olarak geri dönüümü anlamna gelecek. Bu anlamda büyük projelere öncülük etmi olacaz.

- htiyaç fazlas elektrik satlacak

çetiner, kanallar üzerine ina edilecek güne panelleri sayesinde ihtiyaçtan fazla enerji üretimi gerçekletirileceine dikkati çekerek, Bu enerji bizim ihtiyacmzdan fazla olacak ve biz bunun fazlasn sisteme satabileceiz. Akam da sattmzn karln sistemden alabileceiz. Bu bir örnek tabii ki. Bu bölgede gün uzunluu da çok fazla olduu için elektrik üretimi fazla olmu olacak. Bölgemizde elektrik enerjisi konusunda büyük skntlarn olduu ve yüklü elektrik borçlar nedeniyle çiftçilerin sulama yapamad da göz önüne alnrsa, bu proje çiftçilerimiz için de yeni bir ümit kaynadr. ifadelerini kulland.

Projenin mühendislik çalmalarnn tamamlandn belirten çetiner, yaklak bir ay sonra sistemin faaliyete geçmesini planladklarn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git