Sulama olmayınca!

Sulama kanalından faydalanamayan çiftçiler 50 bin dönüm araziden verim alamadı

Haberler 22.09.2021 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmanda be köy muhtar, yaadklar sorunlar iletmek üzere Devlet Su leri (DS) Batman ube Müdürlüünü ziyaret etti.

Ziyarette ube Müdürü Kerem Aydn ile bir görüme gerçekletiren muhtarlar, köylülerin faydalanmas için yaplan sulama kanallarndan yllardr istifade edemediklerini belirterek büyük maduriyet yaadklarn belirtti.

Tek isteklerinin sulama kanallarna suyun verilmesi olduunu söyleyen muhtarlar, bunun için bavurmadklar ve sorunu anlatmadklar makamn neredeyse kalmadn ifade etti.

Muhtarlarn sorunlarn dinleyen DS ube Müdürü Kerem Aydn ise köylülerin sulama kanallarndan istifade edebilmesi için ellerinden gelen çabay sarf edeceklerini kaydetti.

Sulama kanalndan faydalanamayan çiftçiler 50 bin dönüm araziden verim alamad

Yaptklar ziyaretin ardndan açklamalarda bulunan muhtarlar, tarlalarn istifas için yaplan sulama kanallarndan u ana kadar faydalanamadklarn anlatt.

Sulama kanallarnda su olmad için tarlalarna su veremediklerini, bu yl kurakln da etkisiyle ekinlerinin susuzluktan yandn belirten muhtarlar, tüm emeklerinin heba olduunu söyledi. Muhtarlar, sulama kanallarna bir an önce suyun verilmesi için gereken çalmalarn balatlmasn talep etti.

Batman merkeze bal Kösetarla (Kirdy) köyü muhtar Kadri Tirki, sulama kanalna su verilmemesi nedeniyle tarmsal sulama yapamadklarn ifade etti.

Birçok köyden geçen sulama kanalndan istifade edemediklerini anlatan Tirki, bu nedenle yaklak 50 bin dönüm araziden bu yl verim alamadklarna dikkat çekti.

EKSKLKLER GDERLMEL

Tirki, DS ube Müdürlüüne geldik. Kanallarn çalmadn biliyoruz. Bu kanallarn bir an önce devreye girebilmesi için kanallarn eksikliklerinin giderilmesi lazm. Bu eksiklikleri müdür beyle görütük. Gereken eksiklikleri kendisi de biliyor. Bundan sonra da muhtar arkadalarla beraber Diyarbakr Bölge Müdürlüüne gideceiz. dedi.

Eksiklikler olduundan dolay suyu brakamyorlar

Maduriyetlerinin giderilmesi için çaba sarf edeceklerini dile getiren Tirki, Sulama kanalnn bu sene yetieceini tahmin etmiyorum. Eksikliklerin giderilmesi biraz zaman alr. En azndan seneye de bu maduriyetimizin devam etmemesi için bölgeyle irtibata geçeceiz. Elimizden gelen çabay harcayacaz. P1, P2 pompalarmz çalmasna ramen, eksiklikler olduundan dolay suyu brakamyorlar. diye konutu.

Maduriyetlerinin kanala su verilmesiyle giderileceini belirten Tirki, konumasna öyle devam etti:

Bu sene bölge kurak geçti. Kurakln büyük sebebi de sulama kanallar oldu. Suyumuz olsayd vatandalar madur olmayacakt. Yaklak 50 bin dönüm araziden verim alamadk. çiftçilerimiz su yüzünden madur oldu. Durumu bakan beye de ilettik. Bakan beyde geldi, durumu yerinde tespit etti. Yazl olarak da kendisine bildirdik. Kendisi de ilgileneceini söyledi fakat halen sorunumuz çözülmedi.

SU VERLRSE 6-7 KÖYÜMÜZÜN HAYATI DEECEK

Kanaln yapld tarihten bu yana sorunumuz devam ediyor diyen Tirki, Bir gün bile suyumuz braklmad. En son deneme amaçl brakld. P1, P2 pompalarmz u anda çalyor fakat eksikler giderilmeden suyu brakma anslar yok. Sorunun çözülmesi için elimizden geleni yapacaz. Su hayattr. Su verilirse 6-7 köyümüzün hayat deiecek. Suyun bir an önce verilmesi lazm. ifadelerini kulland.

SU OLSAYDI K ÜRÜN EKECEKTK

çevrimova (Barsl) köyü muhtar Cafer Konaç ise unlar söyledi: Sulama kanalnda su olsayd topraklarmzdan iki ürün elde edecektik. Hem buday ekecektik hem de msr ekecektik. Su olmad için birçok çiftçi yllardr madur olmaktadr. Bu yl bölgemizde kuraklk olduu için topraklarmzdan verim alamadk. Sulama kanalnda su olsayd budaydan en az yüzde 50 verim alabilirdik. Su olmaynca sulamada yapamadk.

Ziyarette; Batman merkeze bal Kösetarla (Kirdy) köyü muhtar Kadri Tirki, çevrimova (Barsl) köyü muhtar Cafer Konaç, Beiri ilçesine bal Danal (Zercil) köyü muhtar Ayhan Kavut, Örmegöze (Bherzk) köyü muhtar Senanik Nasrolu ve Ayranc (Draqira) köyü muhtar Hasan Sevim hazr bulundu

Ana Sayfaya Git