Sulamayla bölge hayat kazanacak

DSİ Genel Müdürlüğünce yürütülen çalışmalarla suya kavuşturulan 3 milyon 551 bin 189 dekar tarım arazisinde verimin yükselmesi üreticinin gelirini artırdı.

Haberler 20.11.2019 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinde sulanan arazilerdeki tarmsal üretimle ülke ekonomisine 2 milyar 888 milyon 247 bin liralk katk saland.

Tarm ve Orman Bakanl öncülüünde yürütülen Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünce Diyarbakr, Batman, Siirt, rnak, anlurfa, Mardin, Gaziantep ve Kiliste verimli araziler suyla buluturuluyor.

DS Genel Müdürü Mevlüt Aydn, DSnin, yatrmlaryla modern sulama sistemlerini yaygnlatrmaya, tarmda su tasarrufu salamaya, çiftçinin kazancn artrmaya ve ülke tarmna katk sunmaya çaltn söyledi.

Türkiyede suyun dörtte üçünün sulamada kullanldn, bu nedenle sulama tesislerini ina ederken en modern ve en yüksek tasarrufu salayan yamurlama ile damlama sulama sistemlerini tercih ettiklerini aktaran Aydn, kapal sistem basnçl borulu sulamaya geçilmesiyle iletim kayplarnn minimum seviyeye indirildiini kaydetti.

- Göçü önlüyor

Aydn, sulama sayesinde geliri artan yöre insannn refaha kavutuunu dile getirerek, Modern sulama ile tarmsal üretimde verimin yükselmesi, üretim deseninin çeitlenmesi çiftçi gelirlerinde dorudan ve dolayl arta neden oluyor. Bu durum bir yandan krsal kalknmann hedeflerinden olan yoksulluun azaltlmas amacna hizmet ediyor bir taraftan da yaam standardn yükselttii için krsaldan ehirlere göçü önlüyor. diye konutu.

- En fazla sulama anlurfada

Yamurlamada yüzde 35, damlama sulamada ise yüzde 65 su tasarrufu salandna iaret eden Aydn, Diyarbakr, Batman, Siirt, rnak, anlurfa, Mardin, Gaziantep ve Kiliste mays aynda balayan sulama sezonunun 1 Ekimde sona erdiini anmsatt.

Aydn, Bu illerde toplam 3 milyon 551 bin 189 dekar tarm arazisi suland. Güneydouda yaplan sulu tarmla 2019 ylnda 2 milyar 888 milyon 247 bin lira ekonomiye katk saland. ifadelerini kulland.

anlurfa ve ilçelerinde bu yl 3 milyon 40 bin 330 dekar tarm arazisi sulanarak 2 milyar 228 milyon 247 bin liralk katk salandn aktaran Aydn, En fazla sulama anlurfada yapld. Diyarbakrda 2019 yl sulama sezonunda 223 bin 197 dekar tarm arazisi suland. Bu sayede bu yln birim fiyat ile ülke ekonomisine 313 milyon lira katk oldu. eklinde konutu.

- Sulanan arazi miktar hzla artyor

Bölgedeki arazilerin hzla suyla buluturulduunu, sadece Mardin-Ceylanpnar Ovalar Cazibe Sulamas 2. ksm ebeke inaatnn tamamlanmasyla 191 bin 650 dekar arazide sulu tarm yaplacan dile getiren Aydn, projede fiziki gerçeklemenin yüzde 99a ulatn, projenin tamamlanmasyla bölgede yaplacak sulu tarmla 2019 yl fiyatlar ile 120 milyon 616 bin 844 lira gelir art olacan kaydetti.

Ana Sayfaya Git