"Süper meyve" aronya Şanlıurfa'da alternatif ürün olacak

Sağlığa olumlu etkileri ve yararları nedeniyle "süper meyve" olarak da adlandırılan aronyanın Şanlıurfa'da yetiştirilmesi için yapılan denemede olumlu sonuç alındı

Haberler 25.09.2020 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin önemli tarmsal üretim merkezlerinden anlurfada, GAP Tarmsal Aratrmalar Enstitüsü Müdürlüü (GAPTAEM) tarafndan aronya meyvesinin altarnetif ürün olarak üretilmesi için çalma balatld.

Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda yürütülen sulama yatrmlar sayesinde kentte, bata pamuk ve msr olmak üzere buday, arpa ve krmz mercimein ekim alannn artmasnn yannda farkl ürünler için de çeitli çalmalar yürütülüyor.

Bu kapsamda, GAPTAEM Bahçe Bitkileri Bölümü Yüksek Ziraat Mühendisi ehnaz Korkmaz liderliindeki mühendis ekip tarafndan, GAP Kalknma daresinin desteiyle anlurfa koullarnda, salk kayna aronya meyvesinin adaptasyonu projesi hayata geçirildi.

Proje kapsamnda Koruklu Talat Demirören Aratrma stasyonunda aronya bahçesi oluturularak, meyvenin kentin scak ikliminde yetitirilme koullar incelendi.

Gelecek hafta hasadn yaplaca bahçede yaplan incelemelerde salk açsndan süper meyve olarak adlandrlan aronyann, kentin iklim koullarna uyum salad ve özellikle alternatif ürün olarak küçük bahçelerde yetitirilerek üreticiye yüksek gelir salayaca belirlendi.

Proje lideri ehnaz Korkmaz, amaçlarnn aronya meyvesini anlurfa tarmna kazandrmak olduunu söyledi.

Projenin ilk ylnda olumlu sonuçlar aldklarn ifade eden Korkmaz, Aronya aaçlarmz ilk ylnda olmasna ramen meyve verdiler, gelecek hafta meyvelerin hasadn gerçekletireceiz. dedi.

Korkmaz, özellikle kentin scak bir iklime sahip olmas nedeniyle aronyann adaptasyonunda sorun yaamay beklediklerini ancak meyve aaçlarnn bölgeye çabuk uyum saladn ve yüzlerini güldürdüünü ifade etti.

- 1 kilogram aronya 25 kilogram limona eit

Aaçlarn meyve miktarnn da kendilerini mutlu ettiini kaydeden Korkmaz, öyle konutu:

Aronya meyvesi özellikle antioksidan, antosiyanin ve fenolleri çok yüksek düzeyde içermektedir. Yani polifenol içerii açsndan 1 kilogram aronya meyvesinin 25 kilogram limona eit geldii bilinmektedir. Bu nedenle çok deerli bir meyvedir. çerii sayesinde tp ve eczaclk alanlar olmak üzere dondurma sanayisi, gda boyalarnda, sv veya kurutulmu meyve olarak bir çok alanda kullanlmaktadr. Aronyann, küçük tarmsal iletmelerde üretimi kolayca yaplabilmektedir. Bir dekar alanda 200 ile 220 fidan dikimi yaplabilir. 5 yana geldiinde verimli çana ulam olacaktr. Bölgemizde genellikle tarla bitkilerine yönelim var ancak aronya meyvesini alternatif ürün olarak daha küçük alanlarda daha fazla gelir elde etmek amacyla öneriyoruz.

Korkmaz, aronyann kilogramnn 80 ile 100 lira arasnda satldn ve kurutularak ihraç edildiini sözlerine ekledi.

- Suyun yeterli olduu bölgelerde rahatlkla yetitirilebilir

Proje ekibinden Meral Anlaan Ta da aronyann suyu seven bir bitki olduunu, bölgedeki sulama yatrmlarnn meyvenin üretimine büyük katk sunacan belirtti.

Deneme bahçesindeki meyve aaçlarnn iki günde bir sulandn kaydeden Ta, Üreticilerimiz suyun yeterli olduu bölgelerde rahatlkla aronyay yetitirebilirler. Hatta yürüttüümüz proje sayesinde baz üreticiler bizimle irtibata geçerek bu meyveyi üretmeyi planlyorlar. Biz de elimizden geldiinde, üreticilerimize yardm ederek bu meyvenin bölgemizde üretilmesine yardmc olacaz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git