Süper teşvik!

Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu 17 İl'e, sebze ve meyve ticaretindeki lojistik altyapının geliştirilmesine yönelik "süper teşvikler" verilecek. 250 bin lira ile 2 milyon lira arasında değişen teşvikler kapsamında, bu alandaki yatırımların azami yüzde 75'ini karşılayacak.

Haberler 06.03.2017 - 09:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gümrük ve Ticaret Bakan Bülent Tüfenkci, 17 ilde sebze ve meyve ticaretindeki lojistik altyapnn gelitirilmesine yönelik tevik vereceklerini bildirerek, 250 bin lira ile 2 milyon lira arasnda deien tevikler kapsamnda, bu alandaki yatrmlarn azami yüzde 75i karlanacak. dedi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann enflasyon hedeflerine ulalamamasnn en önemli sebebinin gda fiyatlar olduuna dikkati çekmesi üzerine, Gümrük ve Ticaret Bakanl ürünlerin tarla ve pazar fiyatlar arasndaki makasn daralmas için harekete geçti.

Tüfenkci, sebze ve meyve ticaretinde lojistik altyapnn gelitirilmesi ve lisansl depoculuun yaygnlatrlmasna yönelik tedbirler alacaklarn ifade etti.

Üreticiye süper tevikler yolda

Bu kapsamda söz konusu piyasadaki arac saysnn azaltlmasna yönelik pilot uygulamann balatldn belirten Tüfenkci, uygulamada tespit edilen sorunlara ilikin çözüm yollarnn da gelitirildiini vurgulad.

Lojistik yatrmlarn hzlandrlmas yönünde önemli admlar atldna dikkati çeken Tüfenkci, bu çerçevede soutma üniteleri, souk hava depolar, kurutma, temizleme, ayklama, paketleme üniteleri ve bunlara ilikin makine ve ekipman almlarna tevik uygulanabileceini aktard. Tüfenkci, Amasya, Antalya, Aydn, Balkesir, Burdur, Bursa, çanakkale, Diyarbakr, Isparta, zmir, Karaman, Malatya, Manisa, Mersin, Mula, Nevehir ve Samsun olmak üzere 17 ildeki yatrmlarn tevik kapsamna alnmasn planlyoruz. Ayrca, 250 bin lira ile 2 milyon lira arasnda deien tevikler kapsamnda, yatrmlarn azami yüzde 75i karlanacak. diye konutu.

Tüfenkci, teviklerin bunlarla snrl kalmadn anlatarak, Üretici örgütlerine ilave tevikler de vereceiz. Altyap desteine ek olarak uygun ve yeterli personel istihdamna yönelik teviklerle de üreticilerimizin yannda yer alacaz. deerlendirmesinde bulundu. Bakan Tüfenkci, sebze meyvede zayiat orannn yüzde 10a düürülmesiyle ekonomiye 15 milyar lira kazandrlabileceine iaret etti.

- Lisansl depo kapasitemiz genilemeye devam ediyor

Tarm ürünlerinin modern alanlarla saklanabilmesine imkan tanyan lisansl depoculua ilikin de açklamalarda bulunan Tüfenkci, u an itibaryla 42 kurulu izni verilen lisansl depo iletmesi, 18 faaliyet izni verilen lisansl depo iletmesi, 9 da yetkilendirilen ticaret borsas bulunuyor. Hububatta 808 bin ton, pamukta 15 bin ton ve zeytinde 5 bin ton olmak üzere 828 bin tonluk lisansl depo kapasitesine sahibiz. 2016 yl içerisinde bir önceki yla göre faaliyetteki lisansl depo iletmesi saysnda yüzde 88lik, lisansl depo kapasitesinde ise yüzde 85lik bir art salanmtr. 2017 ylnda lisansl depo kapasitemizi yüzde 100 orannda artracaz. eklinde konutu.

MAZOT TEV

Gümrük ve Ticaret Bakan Bülent Tüfenkci, trlarn yurtdna çkarken ÖTVsiz olarak aldklar mazota ilikin, Yurt dna çklarda 900 litre mazotu inallah ihracat artrmak için vereceiz. dedi.

Tüfenkci, Uluslararas Nakliyeciler Dernei (UND) Genel Kurulunda yapt konumasnda, nakliye sektörünün ticaret ve Türkiye için ne kadar önemli olduunun bilinci olduunu söyledi. Günümüzde rekabet avantajnn yolunun tedarik sürecini ve lojistik hizmetlerini en iyi ekilde yönetmekten geçtiini vurgulayan Tüfenkci, Bu nedenle lojistik hizmetleri artk ticarete destek salayan yardmc bir sektör olmaktan çkp bal bana bir sektör olmutur. Lojistiini iyi yöneten irketler de maliyetlerinde yüzde 15 ile 50 arasnda tasarruf salamaktadr. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git